Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

01. 04. 2013. 11:55 >> 11:57

ŠEKSPIR BEZ SUMNJE

Da li je Šekspir autor svojih djela?

Grupa od 22 vodeća svjetska šekspirologa, zajedno napisali knjigu koja bi trebalo da bude konačni dokaz da je bard zaista bio autor svojih komada. U knjižare stiže 18. aprila.

Od sredine XIX vijeka do danas, navedeno je da su 77 drugih ljudi  "autori" Šekspirovih komada od Frensisa Bejkona do Kristofera Marloua i kraljice Elizabete I. 

Grupa akademika mišljenja je da se kampanja protiv Šekspira do te mjere intenzivirala, zbog čega su bili prinuđeni da istupe u njegovu odbranu.

Troje istaknutih stručnjaka za Bejkona, Edvarda de Vera (17. erla od Oksforda) i Marloa, neki su od autora koji su u svojim esejima pokazali  zašto je jedino Šekspir mogao da napiše svoje komade. 

Knjiga "Shakespeare Beyond Doubt" (Šekspir bez sumnje) u izdanju "Kembridž universiti presa" u knjižare stiže 18. aprila, uoči proslave Šekspirovog rođendana na Stratfordu na Avonu 20. i 21. aprila. Publikacija će, kaže izdavač, biti prijemčiva i za stručnjake, ali i za obične čitaoce. 

Jedan od urednika knjige Pol Edmondson, rekao je "Observeru" da su šekspirolozi do nedavno držali glave u pijesku u nadi da će se situacija smiriti, ali da su postali uznemireni izvještajima da univerziteti sa obje strane Atlantika (Brunel u Londonu i Konkordija u Portlandu), dovode u pitanje autorstvo Šekspira. 

"Brunel ima magistarske studije na temu Šekspirovog autorstva i studenti mogu da napišu disertaciju o tome zašto misle da je erl od Oksforda na primjer, autor Šekspirovih komada. To je potpuno ludilo", rekao je Edmondson.

On je podsjetio i da na internetu postoji onlajn "deklaracija osnovane sumnje" koju su potpisali i poznati glumci poput ser Dereka Džekobija, Marka Rajlensa i Majkla Jorka, kojom se izražava sumnja u Šekspirov talenat. 

Holivud se takođe uključio u debatu filmom "Anonimus" u kome je Šekspir prikazan kao neartikulisani prostak, a erl od Oksforda kao prikriveni autor njegovih djela. Edmondson kaže da će nova knjiga pružiti i tekstualne i biografske dokaze o Šekspirovom radu i dokaze zbog čega Marlou, erl od Oskforda i drugi, nijesu mogli da budu autori komada i pjesama. 

Iako mnogi ne vjeruju da će sumnje u Šekspirovu autentičnost nestati, većina se slaže da će djelo poslužiti kao dobar kontraargument kada se pojavi novi film ili knjiga, koji će osporavati njegova autorska prava.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније