Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Marija Razić

24. 03. 2013. 22:08 >> 13:56

68. PO REDU

Otvorena tradicionalna izložba ULUCUG-a

Rajko Todorović-Todor, Tijana Gordić i Željko Reljić, ovogodišnji su dobitnici tri ravnopravne nagarde “Milunović, Stijović, Lubarda”, koje su im večeras uručene na 68. izložbi "Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore".

Jednoglasnom odlukom žirija, koji je radio u sastavu: predsjednik Slobodan-Puro Đurić i članovi:pedsjednik UKUCUG-a Igor Rakčević, magistar i redovni profesor Stanko Zečević, istoričarke umjetnosti Žana Filipović i Milica Radulović, odlučio je da Rajko Todorović-Todor bude nagrađen za crtež “Jedan trenutak oca tri sina”  (kombinovana tehnika, triptih, 2012.), Tijana Gordić za sliku “Tri kapi sunca” (akrilik na platnu, 2012) i Željko Reljić za skulpturu “Riba” (kombinovano, metal, drvo, 2012.).

Najbolja izložba u protekloj godini je “Tag”, koja je prošle godine predstavljena u okviru manifestacije "Sarajevska zima" gdje je osvojila “Srebrnu pahuljicu”.

Iako je nagradu ULCUG-a dobio dva puta, umjetnik Željko Reljić, nije krio da je i te kako iznenadjen, što je i ove godine osvojio značajno priznanje.

“Nisam očekivao nagradu ali mi izuzetno prija. Zahvalan sam žiriju i kolegama koje su podržale to što radim. Nagrađenu skulpturu sam realizovao u toku 2012., kada sam započeo jedan potpuno drugačiji ciklus, i u materijalu, i tematski."

Nagrađenu sliku “Tri kapi sunca”, autorka Tijana Gordić, posvetila je jednom dragom razgovoru.

“Jedino što mi je bilo potrebno u vom trenutku je podrška kolega. Uzbuđena sam. Slika 'Tri kapi sunca', nastala je po istinitom događaju i posvećena je razgovoru s cijenjenom Brankom Bogavac”, rekla je Gordić i najavila i da će se uskoro predstaviti samostalno u galeriji “Buća-Luković” u Tivtu.

Rajko Todorović-Todor  dobio je nagradu za rad "Jedan trenutak oca tri sina". 

“Ovogodišnja izložba okupila je oko 150 izlagača, nažalost sa skromnim materijalnim uslovima. Izuzetnu čast mi čini to što sam jedan od dobitnika nagrade ULUCG-a, jer ta nagrada dolazi od mojih kolega”, izjavio je Todorović i napomenuo da je "Tradicionalna izložba Udruženja likovnih umjetnika" najstariji likovni događaj u zemlji.

Predsjednik ULUCG-a, slikar Igor Rakčević, istakao je da je svakako "riječ o značajnom projektu koji će dati  novi impuls oživljavanju zajedničke priče između likovnih udruženja okruženja i jednog ponovnog uspostavljanja kulturnog prostora”, rekao je Rakčević o projektu koji će u djelo sprovesti ULUCUG sa likovnim udruženjima iz regiona,  pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Organizator izložbe je ULUCUG, a pokrovitelji UNIQA osiguranje i Vladina Komisija za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću.

Izložba je otvorena za javnost narednih 20 dana.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније