Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B. [ TVCG ]

14. 03. 2024. 10:20 >> 10:22
Čitaj mi:

Durutović

Radionice Biblioteke sve posjećenije, mladi zainteresovani za kulturu

U Narodnoj biblioteci "Radosav Ljumović" gotovo svakodnevno organizuju raznovrsne programe, a tokom marta, kako je kazao Milorad Durutović, planirano je nekoliko zanimljivih događaja. Ističe da je sve više mladih kojima je stalo do kulture i koji se sve više priključuju njihovim radionicama.

Durutović je u Jutarnjem programu TVCG, istakao da je do kraja mjeseca planirano nekoliko interesantih programa. Svjetski dan pozorišta za djeci obilježiće 20. marta, zatim Svjetski dan poezije, kao i međunarodni skup o pravoslavlju.

"Za Svjetski dan pozorišta za djecu program će pripremiti polaznici radionice 'Piši svoj scenario'. Dan kasnije 21. marta obilježavamo Svjetski dan poezije i to veče će takođe biti posvećeno mladim autorima iz Crne Gore, pjesnicima uzrasta od osnovne škole, srednje do fakulteta. Biće oko desetak učesnika. Biblioteka je domaćin i međunarodnog skupa 28. marta, Interparalmentarna skupština pravoslavlja. Riječ je o organizaciji koja je osnovana 1993. na predlog grčkog parlamenta i ima ambiciju da vrednuje pravolavlje kao politički, kulturni, duhovni entitet, te da smanjuje neku vrstu ekstremnog religijskog odnosa prema svijetu. Ugostićemo profesore fakulteta, teologe, značajne goste i iz Grčke", kaže Durutović.

Ističe da su radionice Biblioteke namijenjena prvenstveno mladima veoma posjećene, i od početka godine su organizovali dvije radionice, stripa i kreativnog pisanja.

"Održavaju se subotom, a nedavno smo objavili i časopis 'Latice' koji objedinjava radove većine polaznika tih radionica i to je sigurnost da stasavaju djeca koja imaju talenta, a kada se sa njima dobro radi, kako to radi kolega Đorđe Šćepović, onda imamo recept za uspjeh", naglašava Durutović.

Dodaje da se gotovo svakog dana u Biblioteci održava neka aktivnost bilo da su u pitanju raznovrsne radionice ili kulturni programi nekih ustanova koje na taj način Biblioteka podržava.

"Ne postoji u Crnoj Gori institucija kulture koja agilnije i više radi na spajanju mlađih i starijih generacija i postoji populacija kojoj je stalo do kulture i duhovnih sadržaja. Trend je da mladi se sve više uključuju u naše radionice, kako bi se doedukovali, bilo u alternativnim umjetnostima koje nemaju u klasičnoj nastavi ili u nivoima digitalne pismenosti", ističe Durutović.

Kako je naglasio kao i u regionu i Evropi gdje biblioteke pokušavaju da izađu iz svoje konzervativnosti i podgorička biblioteka ide u tom pravcu, odnosno u pravcu prilagođavanja savremenim trendovima.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније