Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

B.B.

11. 03. 2024. 14:50 >> 14:50
Čitaj mi:

KotorArt Akademija

Majstorske radionice za muzičare, producente i menadžere u kulturi

Radionice za muzičke i teatarske profesionalce u okviru KotorArt Akademije planirane su u periodu od 15. jula do 14. avgusta, a rok za prijavu je 26. maj. Kako obavještavaju organizatori renomiranog festivala koji se održava svakog ljeta u Kotoru, među predavačima će biti i direktor Evropske asocijacije festivala (EFA), violinista Žil Apap i drugi istaknuti evropski umjetnici i menadžeri u kulturi.

Kako napominju organizatori KotorArta, programi za mlade, neformalno obrazovanje i sticanje i razmjena znanja i iskustava i ove godine predstavljaju važan fokus Međunarodnog festivala. Pored tradicionalnih, majstorskih radionica za mlade muzičare, ovogodišnji festival pruža prve radionice za muzičke i teatarske profesionalce.

"KotorArt akademija nastavlja tradiciju održavanja majstorskih muzičkih radionica započetu prije više od dvije decenije, od samog početka Festivala. Nadareni mladi umjetnici iz zemlje, regiona i sa svih strana svijeta okupiće se u Kotoru, kako bi dodatno usavršili svoje muzičke i umjetničke vještine pod mentorstvom međunarodno priznatih profesora i višestruko nagrađivanih umjetnika. Ovogodišnji predavači su Jokut Mihailović za klavir čije će se majstorske radionice održati od 15. do 20. jula, Žil Apap /Gilles Apap/ za violinu koji će u Kotoru raditi od 28. jula do 1. avgusta, kao i Kemal Gekić za klavir, čije će se majstorske radionice održati od 10. do 14. avgusta". navode u saopštenju.

Novina ovogodišnjeg izdanja Festivala, ističu, predstavlja program KotorArt akademija za muzičke i teatarske profesionalce. Program je namijenjen producentima i menadžerima u kulturi, a njegov cilj je da kroz šestodnevni program, sačinjen od stručnih predavanja, mentorskih sesija i radionica, polaznicima pruži sveobuhvatan pregled različitih aktivnosti u domenu izvođačkih umjetnosti, sa fokusom na muziku i teatar.

"Svrha programa je da mladim profesionalcima aktivnim u domenima muzike i pozorišta obezbjedi prilagođenu podršku, kao i da doprinese unapređenju njihovih kapaciteta, razmjeni znanja i iskustava i umrežavanju. KotorArt Akademija za muzičke i teatarske profesionalce održaće se od 24. do 29. jula 2024. godine u Kotoru. Ovogodišnji eksperti i predavači Akademije su: Gabrielle Bernoville, konsultantkinja za politike programa Kreativna Evropa Evropske komisije, Jan Briers, predsjednik Evropske asocijacije festivala (EFA), Katherine Haataja, osnivač i direktor Operosa Montenegro Opera Festival, Sophie Vanden Broeck, pomoćnica direktora za međunarodnu saradnju NT Gent teatra i producentkinja turneja za predstave Jana Fabra i Mila Raua, Dubravka Vrgoč, dramaturškinja i intendantica HNK Rijeka, Jelena Janković-Beguš i Milica Kadić, programske menadžerke Centra beogradskih festivala (CEBEF) i producentkinje BEMUS-a, Anica Tomić, pozorišna rediteljka i glumica i Sara Mandić, mendžerka razvoja i produkcije Međunardonog festivala KotorArt", navode u saopštenju.

Program Akademije ponudiće polaznicima pregled različitih oblika djelovanja u muzičko-scenskoj umjetnosti kroz aspekte međunarodne saradnje. U fokusu će biti umjetnička, ali i produkciona, administrativna, finansijska i pravna pitanja u regionalnom i evropskom kontekstu. Polaznici će pratiti stručna predavanja o različitim modelima produkcije i koprodukcije, o finansiranju i mehanizmima podrške, održivosti u muzičko-scenskoj umjetnosti, kao i o strategijama turneja i pristupu stranim tržištima. Radionice s odabranim mentorima omogućiće polaznicima da preciznije osmišljavaju i razvijaju vlastite projekte i koncentrišu se na praktičan rad. Dio programa obuhvatiće upoznavanje polaznika s različitim modalitetima regionalne i međunarodne saradnje, kao i o mogućnostima umrežavanja s drugim profesionalcima iz struke.

Dodatne informacije o biografijama predavača, otvorenom pozivu za učešće, uslovima i kriterijumima za polaznike radionica, kako muzičkih, tako i produkcionih, mogu se naći na internet stranici festivala www.kotor.art.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније