Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

K. J.

05. 03. 2024. 09:55 >> 09:55
Čitaj mi:

IZDANJE komune

Objavljena knjiga “TRAGom Mirka Jakovljevića”

U znak pijeteta i sjećanja na prof dr Mirka Jakovljevića, univerzitetskog profesora, publiciste i dugogodišnjeg novinara koji je prerano preminuo, u izdanju časopisa Komun@ upravo je izašla iz štampe knjiga “TRAGom Mirka Jakovljevića”.

Izdavač knjige časopis Komun@ i njen priređivač mr Amer Ramusović u ime uspomena koje krase jedno vrijeme i zajednički prostor duha, svjetonazora i vrijednosti, odlučili su da posvete ovu knjigu zajedno sa tridesetak prijatelja među kojima su, između ostalih, prof. dr Vedada Baraković iz Tuzle, prof. dr Dobrivoje Stanojević, prof. dr Boban Tomić, prof. dr Tanja Vulić iz Beograda, prof. dr Draško Došljak, mr Željko Rutović, Kemal Musić, Dragan Mitov Đurović, Dražen Drašković , Dubravka Jovanović, Edin Smailović, Saša Radunović i drugi iz Crne Gore koji su po različitim osnovama družili sa njim, posvetivši mu knjigu u ime stvaralačkih i ljudskih tragova čiji sveukupni trag u novim oblicima sjećanja zaslužuje i novo trajanje i traganje za njegovim stvaralačkim opusom, piše u saopštenju Komune.

“Grafički urednik knjige je Gordan K.Čampar, a sadržaj knjige čini trideset tekstova o Jakovljeviću i jedna pjesma posvećena njemu, jer je Mirko bio veliki poštovalac kulture sjećanja, zaslužnik i zadužnik odnosa pažnje prema ljudima, vremenima i događajima. Knjiga je ilustrovana sa dva crteža koja podsjećaju na kolegu Jakovljevića čiji autori su Slavenko Rakočević i Pero Nikčević, akademski slikar, kao i više fotografija zabilježenih na različitim skupovima i manifestacijama na kojima je Mirko učestvovao. O svim Mirkovim tragovima ovom knjigom se čuva i ostaje jedan zbirni trag, publicisticki razgranat u više tragalačkih i stvaralačkih rukavaca koje su autori shodno svojoj inspiraciji, emociji, saradnji i prijateljstvu sa Mirkom pripremili tim povodom, čime će biti na adekvtan način obilježen njegov rad i doprinos koji je dao nauci, a posebno novinarstvu u Crnoj Gori, pa ovaj rukopis posvećenom njemu, ostaje trajno urezan u kolektivnu pisanu memoriju na koji način mu njegovi prijatelji skromno zahvaljuju na svemu onom što je iskreno činio za prijatelje, medije, društvo i državu Crnu Goru”, navodi se u saopštenju.

Izdavanje knjige posvećene kolegi Jakovljeviću časopis Komun@ je želio osnažiti civilizacijski odnos prema kulturi sjećanja sa kojom iznova trajemo i živimo u novim oblicima ljudske i kulturološke baštine.

“Jakovljević je živio uspravno, tako je i umro, ostavljajući za sobom impozantno djelo. Crna Gora pamtiće ga kao vrsnog profesionalca, publicistu, novinara i urednika, ali prije svega kao velikog, čovjeka, timskog radnika, druga i prijatelja, strpljivog kolegu, kao novinara pored kojeg su stasavale mnoge generacije”, poručuju iz Komune.

Jakovljević je bio je svojevremeno jedan od urednika Javnog servisa RTS i Pink M, kao i osnivač i urednik TV K9 u Kragujevcu, osnivač i glavni urednik „Kolašinskih novosti“, „Sjever-a“, urednik „Planinarskih novina“ i časopisa „Trag“

Napisao je više knjiga, romansiranih biografija: „Nevidljive terazije, Slobodana Stojanovića Kepe“ i grupe„Smak“, „Riblja čorba“, „Bajaga i instruktori“, „Ritam slobode Dragoljuba Đuričića“ „Od Orfeja do danas- Kango rock prorok“, roman „Fleš“, knjigu „Reminiscencija“ roman „Javka smrti“ u izdanju podgoričke Pobjede, sa prim.dr Vladimirom Čarapićem koautor je knjige: „Savremena sportska traumatologija, mediji, sport i medicina“, a pri kraju prošle godine u izdanju časopisa Komun@ pripremio je u koautorstvu sa mr Željkom Rutovićem knjigu o Janku Nikolovskom pod nazivom “Po-etika života“.

Jakovljević je objavio na desetine književnih prikaza za časopis Komun@, Kulturu- dodatak Pobjede, u „Novoj Slobodi“, više naučnih radova u oblasti medija i televizijskog novinarstva, i književnih prikaza u međunarodnom časopisu „Medijski dijalozi“ i časopisu za društvena istraživanja „Tokovi“,“ Odzivi“ i „More“.

Autor je više dokumentarnih filmova, od kojih posebnu pažnu zaslužuje „Istorijat loakalne štampe Crne Gore-kulturološke konsekvence“, „Putevi koji pišu Boža Bulatovića“, „Mirisom cvijeća protiv opijata“…

Bio je dobitnik brojnih nagrada i priznanja.

Ovo je inače 14. knjiga koju je Komun@ izdala. U ime izdavača časopis zahvaljuje svim ljudima dobre volje koji su iskreno podržali ovaj projekat u ideji, pripremi, organizaciji, konsultacijama i logistici, kako bi ova knjiga ostala trajnim svjedočanstvom o Mirku Jakovljeviću.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније