Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

26. 12. 2023. 19:35 >> 19:36
Čitaj mi:

U ČETIRI OPŠTINE

Potpisani ugovori o digitalizaciji bioskopskih sala

Direktorica Filmskog centra Aleksandra Božović i ministarka kulture i medija Tamara Vujović potpisale su danas u Podgorici ugovore o sufinansiranju projekta digitalizacije bioskopskih sala u četiri crnogorske opštine. Ugovore su potpisali i zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Luka Rakčević, potpredsjednica opštine Bar, Tanja Spičanović, potpredsjednica opštine Danilovgrad, Marija Radonjić Ćupić i sekretarka sekretarijata za lokalnu samoupravu opštine Tuzi, Marina Camaj Ujakaj.

Direktorica Božović kazala je da je riječ o važnom projektu, koji podrazumijeva rješavanje pitanja neophodne infrastrukture.

„Infrastrukture kojom će sale centara za kulturu u Podgorici, Tuzima, Danilovgradu i prva ljetnja scena u Crnoj Gori u okviru barskog Centra za kulturu dobiti savremeno opremljene prostore za realizaciju prikazivačke djelatnosti. Time se, u prvom redu, nastoji direktno uticati na razvoj kinematografije u Crnoj Gori, posebno u opštinama koje do sad nisu imale adekvatne uslove za razvoj filmske publike“, kazala je Božović.

Direktorica Filmskog centra najavila je da je u naredne dvije godine planirano pokretanje digitalizacije u svim salama crnogorskih opština, koje zadvoljavaju tehničke kapacitete.

„Do sada smo potpisali 15 ugovora za digitalizaciju bioskopskih sala u Crnoj Gori, od kojih je devet počelo sa radom u okviru centara za kulturu, a sve to Filmski centar koštalo je 700 hiljada eura“, rekla je Božović.

Ministarka Vujović poručila je da ova inicijativa predstavlja ključni korak za modernizaciju kulturnog sektora, pružajući brojne prednosti kako za umjetnike i filmske autore, tako i za publiku.

“Predstavlja nam veliko zadovoljstvo što je današnjim potpisivanjem ugovora o sufinansiranju projekta, predviđena digitalizacija još četiri bioskopske sale i to: KIC-a „Budo Tomović“ u Podgorici, Centra za kulturu Malesija uTuzima, Ljetnje scene Dom za kulturu u Baru i Centra za kulturu Danilovgrad, za šta je ukupno opredijeljeno 484 hiljade eura”, kazala je Vujović.

Ministarka kulture i medija poručila je da njen resor snažno podržava inicijative koje podstiču digitalnu transformaciju i standardizaciju u kulturnom i medijskom sektoru.

„Ovaj napor je nužan kako bismo osigurali da naša kultura ostane relevantna i konkurentna u globalnom kontekstu. I u narednom periodu nastavićemo da obnavljamo i standardizujujemo bioskopsku mrežu, podstičemo razvoj tehničke baze kinematografije, kao i stručne obuke zaposlenih u centrima za kulturu. Ovo su ujedno prioriteti prepoznati Zakonom o kinematografiji i Nacionalnim programom za razvoj kinematografije za period 2018-2023.“, naglasila je Vujović.

Veliko zadovoljstvo zbog potpisivanja ovog ugovora izrazio je i zamjenik gradonačelnice Glavnog grada, Luka Rakčević koji je iskoristio priliku da najavi da će digitalizovana bioskopska sala u KIC-u Budo Tomović nositi ime “Kino kultura” kao omaž nekadašnjem podgoričkom bioskopu koji je srušen 2011. godine. 

“Vjerujem da će već od kraja naredne godine građanke i građani Podgorice imati priliku da uživaju u novom digitalizovanom bioskopskom prostoru i u novim projekcijama kojima se svi radujemo. Danas na neki način makar djelimično ispravljamo jednu veliku nepravdu koja je napravljena našem gradu prije nekih 12 godina činom rušenja nekadašnje zgrade kina "Kulture” i uzimanja posljednjih javnih bioskopskih sala u kojima su ljudi posljednjih decenija prisustvovali različitim projekcijama filmova” saopštio je Rakčević. 

Potpredsjednica opštine Bar, Tanja Spičanović istakla je da će ovim projektom unaprijediti, ne samo filmsku i pozorišnu scenu, već i poboljšati uslove i kompletan ambijent za afirmaciju ovih vidova umjetnosti.

“Vjerujem da je ovaj ugovor samo početak jednog novog zamaha kada je u pitanju ulaganje u bioskop, pozorište i uopšte u segment kulture i nemam dilemu da će Bar izrasti u jedan prepoznat i referentan centar na kulturnoj mapi ne samo Crne Gore, već i šire kao centar filmske, pozorišne, ali i svih drugih umjetnosti,” poručila je Spičanović. 

Veliku zahvalnost Filmskom centru Crne Gore i Ministarstvu kulture i medija za donaciju koja vraća film i u Danilovgrad, izrazila je Marija Radonjić Ćupić, potpredsjednica opštine Danilovgrad. 

“Vraćanjem filma na bijelo platno u našem Centru za kulturu, koji se maksimalno trudi da kulturna ponuda Danilovgrada bude što bolja, i digitalizacijom bioskopske sale građani Danilovgrada će moći da uživaju uz filmove najboljeg kvaliteta. Nadam se da ćemo konačno moći da vratimo ljude u bioskopsku salu,” poručila je Radonjić Ćupić.

Sekretarka Ujkaj kazala je da je projekat digitalizacije bioskopskih sala izuzetno važan za opštinu Tuzi.

“Hvala Filmskom centru posebno direktorici Aleksandri Božović na pruženoj podršci, i posebna zahvalnost sada kada je omogućila  da naš zahjtev za digitalizaciju bioskopa bude moguć, i na taj način nastavimo da razvijamo kvalitetne kulturne događaje”, poručila je Ujkaj.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније