Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

М.М.Љ.

28. 11. 2023. 14:24 >> 14:25

DAN DRŽAVNOSTI BIH

KIC pop hor pjevao u Sarajevu i Jajcu

Popularni podgorički KIC pop hor učestvovao je na svečanosti povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Sarajevu. Pod umjetničkim vođstvom Ivane Vlajnić, hor je na sceni Bosanskog kulturnog centra, izveo oko 45 minuta programa iz svog bogatog partizanskog, revolucionarnog i antifašističkog repertoara.

„Publika je aplauzima i skandiranjem – bravo, bravo, pjevala sa 30 – članim ansamblom: Padaj silo i nepravdo, Po šumama i gorama, Bilećanku, Oj Kozaro, Oj đevojko drugarice, Mladu partizanku, Bela ćao, Kaćušu, Kraj Sutjeske hladne vode i druge, a najviše aplauza hor je dobio za izvođenje kompozicija Uz maršala Tita, Zemljo moja i Aj karmela. Ovaj veoma emotivan koncert, uz kvalitetan višeglasni zvuk hora i puno aplauza, proizveo je i odličnu energiju u velikoj sali BKC-a, koju je hor rado razmjenjivao sa gledalištem. Svečanost je prenosila Televizija Sarajevo”, saopštila je Snežana Burzan.

U nedjelju, 26. novembra, na poziv SABNOR-a Bosne i Hercegovine, KIC pop hor je, pred više hiljada građana iz svih krajeva nekadašnje Jugoslavije, na platou ispred Muzeja AVNOJ-a u Jajcu, izveo svoj popularni projekat „Bez dileme – antifašizam“, pridružujući mu i nedavno pripremljenu pjesmu „Tražimo mir“ na arapskom, engleskom i crnogorskom jeziku.

“Nakon prigodnih govora, tačaka domaćina i gostiju iz Slovenije, KIC pop hor je svoj koncert počeo himnom SFRJ - Hej Sloveni, jer su upravo na Drugom zasijedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29.novembra 1943. postavljeni temelji buduće velike federalne države. Publika je burno reagovala, ustajući da pozdravi himnu, pjevajući je zajedno sa horom”, navela je Burzan.

Potom je uslijedio jednoiposatni program „Bez dileme – antifašizam“, a u Jajcu su se predstavili i solisti hora Slavica Čapunović i Mladen Begović.

“Cjelokupan nastup je bio nabijen emocijama, ispunjen suzama u očima publike, sjetom, srećom, nostalgijom, ushićenjem, mahanjem zastava BiH, Crne Gore, Slovenije, Države Palestine, SFRJ, ali i nesebičnom podrškom horu, jer su se pojedinci peli na scenu kako bi dali ih podržali”, navodi se u saopštenju.

„KIC pop hor - svojevrsna regionalna muzička atrakcija, kako su nas predstavljali bosanski domaćini i mediji“, kaže Snežana Burzan Vuksanović, osnivačica i menadžerka KIC pop hora, još jednom je pokazao da je „na visini zadatka“.

Ne krije oduševljenje i odličnim nastupima hora u Sarajevu i Jajcu, velikom motivisanošću i profesionalnošću horista da otpjevaju najbolje što mogu, tih hladnih i sniježnih dana u BiH, u Jajcu na otvorenom. Najavila je nastup hora, povodom Dana Republike - 29. novembra u Podgorici (u restoranu „Desetka“), snimanje Novogodišnjeg programa za TV E, kao i učešće KIC pop hora sljedećeg ponedjeljka, 4. decembra na velikoj manifestaciji CEKUM-a u Baru – „Svi smo mi Crna Gora – bogatsvo različitosti/ Bar u multikulturalnom ogledalu“.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније