Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Vukoman Kljajević, RCG ]

19. 11. 2023. 20:20 >> 20:20

MOJKOVAČKI LIKOVNI SALON

Radovi Naoda Zorića proglašeni za najbolje

U mojkovačkom Centru za kulturu "Nenad Rakočević" proteklog vikenda otvoren je 12. Mojkovački likovni salon – salon umjetnosti sjeverne regije. Ova manifestacija se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija kroz program „Razvoj kulture na sjeveru“.

Za najbolje proglašeni su radovi Naoda Zorića kome je pripao Grand prix, dok je Specijaalno priznanje I pripalo Aleksandru Ostojiću, a specijalno priznanje II Zoranu Obrenoviću.

Radove je ocjenjivao žiri u sastavu: dr Vladislav Šćepanović, predsjednik žirija Salona i direktor Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, Anastasia Degtiareva, galeristkinja, kuratorka i istoričarka umjetnosti te Natalija Đuranović, slikarka, kustoskinja i muzejka savjetnica, članica ULUCG.

Na javni poziv za salon se prijavilo 33 umjetnika koji žive i rade na sjeveru Crne Gore, a koji su završilli ili još pohađaju akademske studije na umjetničkim fakultetima. Za izložbu je odabrano 33 rada od preko 40 prispjelih.
Mojkovački likovni salon okupio je trideset i troje umjetnika i umjetnica ima vrijedan dinamički potencijal i kao takav značajan je kako za učesnike, tako i za publiku, kojoj garantuje osvježavajuće vizelno iskustvo, ocijenio je predsjednik Opštine Mojkovac Vesko Delić.

“Brzina življenja nas nerijetko sprečava da uživamo u bilo kakvoj umjetnosti i to je nešto što svi zajedno kao društvo moramo mijenjati. Zato se nadam da će mojkovačka publika narednih mjesec dana koliko će i biti otvoren salon za posjetioce, naći vremena da uživa u radovima telentovanih umjetnika”,kazao je Delić.

„No(rth) Problem“ kao multimedijalna izložba u sklopu 12. Mojkovačkog likovnog salona, uzbiruje različite izraze u polju likovne i vizuelne umjetnosti stvaralaca sa Sjevera koji se itekako angažovano upuštaju u sagledavanje dispariteta (kojeg mora zamijeniti diseminacija) prisutnog u modelu kulturnog djelovanja i njene p(r)osvećenosti regijama u Crnoj Gori, i kao što kultura podstiče/generiše kritički rezon, ništa manje treba ostati otvorenom za osluškivanje kritike koja joj se konstruktivno upućuje, kako bi napredovala prožimajući se dinamizmom različitih doprinosa objedinjenih u njenoj jedinstvenoj misiji, Utoliko, decentralizacija kao rješenje da se kultura svih regija zemlje učini podjednako vidljivim i prisutnim, jeste par excellence rad na kulturi putem kulture same“, ocijenio je kustos u Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore, a ovom prilikom i kustos Salona Vuk Vuković.

Prema njegovim riječima, Muzej savremene umjetnosti Crne Gore počeo je popis svih umjetnika na teritoriji države koji se likovnom i vizuelnom umjetnošću bave savremenim tematikama, što je istovremeno nemali koliko i dragocjeni projekat za kulturu uopšte.

„Misija u svrhu potpune otvorenosti i pristupnosti svakom lokalitetu koji nesumnjivo ima svoj idiom i biljeg, estetski identitet i kôd, narativ i prošlost kao i načine interpretiranja, novog čitanja i učitavanja u savremene tokove i medije koji među sobom brišu već sada jedva primjetne granice, tako da – slika, crtež, grafika, skulptura, instalacija, objekat, performans, video art, jesu međusobno vrlo razrađeno i prohodno cirkulišući umjetnički načini djelovanja koji se gotovo pa savršeno preklapaju i dopunjavaju“, poručio je Vuković.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније