Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Beta/M.L.B. ]

14. 11. 2023. 16:50 >> 16:49

SARADNjA VIŠE GRADOVA

U Portugalu pokrenut Evropski centar za muziku

Evropski centar za muziku Portugala (CEM Portugal) predstavljen je na svečanosti održanoj u biblioteci Nacionalne palate u Mafri, u blizini Lisabona.

Kako se navodi u saopštenju CEM-a, za razvoj ovog projekta potpisan je memorandum o razumijevanju između opština Braga, Faro, Figeira de Castelo Rodrigo, Lisabon, Mafra i Porto i CEM-a.

To je prvi savez tih opština koji su se ujedinili oko muzike.

Svečanosti, održanoj krajem oktobra, su prisustvovale državna sekretarka za kulturu Izabel Kordeiro i generalna sekretarka Europa Nostre Sneška Kvedvlieg-Mihailović.

U cilju panevropskog razvoja, CEM Portugal je postao prvi centar CEM-a, inovativnog evropskog umetničkog, kulturnog, obrazovnog i naučnog projekta sa sjedištem u Parizu.

CEM Portugal se sprovodi u saradnji sa Tera fondacijom, portugalskom kulturnom platformom sa sjedištem u Lisabonu i CEM partnerom od 2021.

CEM Portugal će biti smješten u Mafri oko 30 kilometara od Lisabona, zbog istorijskog odnosa ovog grada i muzike, koji datira još od izgradnje kraljevske zgrade u Mafri.

Program CEM-a je na svečanosti predstavio predsjednik tog centra Horhe Šamine. Šamine je takođe ovogišnji dobitnik evropske nagrade "Helena Vaz da Silva" za širenje svijesti o evropskoj kulturnoj baštini.

Uslijedilo je izvođenje muzike "Pasarola – varijacije na prošlost i budućnost K.87", a vrhunac ovog evropskog događaja bilo je potpisivanje memoranduma o razumijevanju za podršku uspostavljanju i razvoju aktivnosti CEM Portugal, dodaje se u saopštenju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније