Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Ч.Ј. [ Mina ]

19. 08. 2023. 15:57 >> 16:00

IZVELI NOVE KOMPOZICIJE

Duo gitara Bulatović – Nikčević nastupio u Portonovom

Crnogorski gitar duo Srđan Bulatović i Darko Nikčević nastupio je sinoć u Portonovom, gdje je publika imala priliku da čuje premijerno izvedene nove kompozicije.

Bulatović je kazao da je čast predstaviti se publici u Portonovom.

“Prije svega, nalazimo se u predivnom prostoru, kompleksu koji krasi Crnu Goru i koji je zaista uljepšao i podigao nivo kvaliteta i kulturnog i turističkog, i bilo kojeg drugog”, naveo je Bulatović.

Na Montenegro Essence koncertu izvedene su autorske kompozicije Bulatovića i Nikčevića, a dio njih inspirisan je tradicionalnom muzikom Crne Gore.

Bulatović je kazao da inspiraciju za te kompozicije nalaze na raznim mjestima u Crnoj Gori.

“To su većinom kompozicije koje smo snimili za dvije gitare. Međutim, za ovu priliku smo ih aranžirali i napisali za ovako veliki orkestar”, dodao je Bulatović.

On je rekao da je novitet sastav ansambla, koji sada, prvi put, ima dvije harmonike, bubnjara i perkusionistu, kao i etno duvača.

Bulatović je kazao da su na koncertu premijerno izvedene i nove kompozicije, od kojih neke još nijesu ni snimljene.

“One su napisane za dvije gitare, ali smo ih dodatno obradili za ovu vrstu ansambla”, rekao je Bulatović.

Sa Portonovim, kako je istakao, od početka imaju odličnu saradnju.

“Sa njima imamo divnu saradnju od početka, samo ću navesti da smo se sa njima i predstavili u Dubaju i u Bakuu. Pored toga, imali smo niz divnih nastupa u njihovoj organizaciji”, rekao je Bulatović i zahvalio direktorici marketinga i komunikacija u Portonovom, Adrijani Husić, koja je prepoznala značaj projekta.

On je kazao da je za koncert u Portonovom pripremljen atraktivniji program, pun ritma.

“Cilj nam je da damo energiju publici, a ne da je uzmemo od njih i da izađu poslije koncerta umorni. Cilj nam je da izađu sa koncerta makar malo raspoloženiji, zadovoljniji i sa nekim doživljajem koji će im ostati u pamćenju makar neko vrijeme”, rekao je Nikčević.

On je kazao da će guitar duo Bulatović – Nikčević na kraju ovog mjeseca održati autorski koncert na Ljubljana festivalu, veoma značajnom i najvećem festivalu u Sloveniji.

“Poslije toga idemo u Split, tamo ćemo se predstaviti u novembru, decembar ili januar su rezervisani za koncert u Italiji, a početkom sljedeće godine će biti koncert u Španiji i Beogradu”, najavio je Bulatović.

On je rekao da su, pored toga, fokusirani na snimanje najnovijeg kompakt-diska i da su već snimili pet, šest kompozicija.

Bulatović je kazao da će i sljedeći CD izdati za Naxos Records, koji je jedan od najvećih izdavača na svijetu za klasičnu muziku.

Kako je naveo, zahvaljujući velikom izdavaču, njihova muzika se sluša u cijelom svijetu.

“Što se tiče kompakt-diska, mi ćemo ga izdati u fizičkom izdanju”, rekao je Bulatović.

Upitan šta ga ispiriše da se bavi muzikom i šta je njegova pokretačka snaga, Nikčević je kazao da je to upravo ljubav prema muzici, koja postoji kod njega od malena, a kojoj je ostao vjeran, iako je diplomirao i magistrirao na drugom fakultetu.

“Jer taj osjećaj koji doživite dok slušate muziku, koji je mnogo pojačan dok ste na ovoj sceni i izvodite muziku, je nešto što se ne može zamijeniti sa bilo čim. Dakle, neponovljiv osjećaj”, naveo je Nikčević.

Husić je kazala da je Montenegro Essence koncert gitar dua Nikčević-Bulatović jedan od posljednjih koncerata kada je u pitanju ljetnja sezona u Portonovom koja je, prema njenim riječima, bila veoma uspješna.

Ona je navela da je od proljeća do sada organizovano skoro 80 događaja.

“Koncert Montenegro Essence je za nas posebno važan, jer ova saradnja traje još od 2019. godine i prvih predstavljanja samog Portonovog, kako u Crnoj Gori, tako i na inostranom tržištu”, rekla je Husić.

Ona je navela da su se uvijek trudili da kroz Portonovi predstave najbolje što dolazi iz Crne Gore.

“I nerijetko smo govorili da je Portonovi zapravo Montenegro Essence i da kada dođete možete da nađete najbolje što Crna Gora nudi. Nakon Montenegro Essence koncerta slušamo Fantoma, a september je rezervisan za Disney concert, prvi put u Boki Kotorskoj”, dodala je Husić.

Ona je rekla da uveliko pripremaju decembrske aktivnosti i da se spremaju i za zimsku sezonu.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније