Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ R.B. ]

04. 08. 2023. 09:00 >> 08:59

DESET GODINA FESTIVALA

U Herceg Novom proslavljen jubilej Operose

Operskim arijama istaknutih svjetskih kompozitora sinoć je na Kanli kuli obilježen jubilej – deset godina Operosa Montenegro opera festivala u Herceg Novom. Publika je u dvočasovnom programu uživala u izvanrednom umjeću sopranistkinje Petre Radulović, meco sopranistkinje Slavice Božović, tenora Stevana Karanca, baritona Lazara Parežanina i Operosa orkestra pod dirigentskom palicom Natalije Mićić.

Čast je što Herceg Novi ima priliku da bude domaćin Operosa festivalu koji je značajna manifestacija visoke kulture, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić zahvalivši organizatorima i idejnim tvorcima, a posebno umjetničkoj direktorici Operosa fondacije Ketrin Hataji na uloženom trudu i znanju kako bi značaj i ljepota opere svima bila bliža.

"Vjerujem da se uloženi trud isplatio. Novska publika, kao i gosti sa svih strana svijeta, sada imaju priliku u našem gradu čuti i vidjeti, ali i osjetiti čar operskih arija svjetskog kvaliteta. To je još jedan segment u kulturnom mozaiku Herceg Novog koji nam je bio potreban kako bismo svima koji ovdje žive i u naš grad dolaze kao turisti, ponudili nešto novo, a istinski vrijedno. Kao festival jedinstven u Crnoj Gori, Operosa doprinosi da naš grad bude jedinstvena operska scena, na otvorenim mediteranskim pozornicama. Zato i ne čudi najnovija informacija da je Herceg Novi u vrhu liste najboljih primorskih gradova na svijetu zahvaljujući njegovim kulturnim i prirodnim potencijalima“, kazao je Katić.

Naglasio je da su jubileji vrijedni hvale i pomena, a desetogodišnjica Operose tek početak života ove manifestacije u Herceg Novom.

"Saradnja lokalne samouprave i Operosa festivala je godinama na zavidnom nivou, i upravo zbog svega onoga što Herceg Novi i Operosa nude, ne samo zajedno, već i pojedinačno, sasvim sam siguran da ćemo narednih decenija obilježavati nove jubileje - u slavu opere, umjetnosti, kulture, u slavu Herceg Novog", istakao je Katić.

Jubilarna godina označila je koncerte Operose na lokacijama kao što su Kanli kula, Forte Mare, Mamula Island, Luštica Bay, Institut „Dr Simo Milošević“ i Muzička škola u Starom gradu, kazala je osnivač i direktor Operosa Montenegro opera festivala.

"U Muzičkoj školi smo počeli 2013. godine malom operom „La voix humaine“. Deset godina poslije tu smo sa vama. Misija Operose je promocija mladih talenata i umjetnost opere u Crnoj Gori. Zahvalni smo za saradnju Opštini Herceg Novi i Turističkoj organizaciji, Herceg festu... Vrijeme je da zajedno sa Ministarstvom kulture i medija gradimo dalje Opera festival u Crnoj Gori“, kazala je Hataja i zahvalila sponzorima, prijateljima, umjetnicima i publici.

Uz predsjednika Opštine i Skupštine opštine Herceg Novi Stevana Katića i Ivana Otovića sa saradnicima, sinoćnoj proslavi jubileja Operose prisustvovali su ministar ekonomskog razvoja i turizma Goran Đurović sa saradnicima, predstavnici direktorata za visoko obrazovanje Ministarstva prosvjete, konzul Republike Srbije u Herceg Novom Mićo Rogović i predstavnici Ambasade Finske u Beogradu.

Operosa festival večeras priređuje koncert na Mamuli u okviru kojeg će nastupiti specijalni gosti Narodnog pozorišta u Varšavi - Zuzana Nalevajek, Jakob Fultak i Natalija Pavlašek.

Program koji čine napolitanske, španske, pjesme domaćih autora i francuske šansone, izvešće Novljanke Nikolina Tomašević i Bosiljka Kulišić, u subotu, 5. avgusta, na Trgu od muzike sa početkom u 21:00 sat.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније