Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ A.B. ]

19. 07. 2023. 10:25 >> 11:06

GRAD TEATAR BUDVA

Martinović na Trgu pjesnika: Najbolje su knjige koje vas same nađu

Gostovanjem Miraša Martinovića na Trgu pjesnika, sinoć je nastavljen književni program festivala Grad teatar.

Tokom večeri predstavljeno je kompletno Martinovićevo stvaralaštvo kao i posljednja knjiga “Živa antika”.

Delać je kazala da je riječ o knjizi u kojoj je sabrano 69 kritika, pet intervjua i 40 autorki i autora te da se, osim kritičkih esejističkih prikaza, u njoj nalaze intervjui i mini studije.

Martinović je na samom početku izrazio zadovoljstvo što su na Trgu pjesnika sve njegove drage Budvanke i Budvani.

“Drago mi je što sam u Budvi na ovoj važnoj civilizacijskoj trasi u čijim temeljima spava legenda koja hrani grad. Ovdje višemilenijumsko trajanje mjeri ovaj prostor i ovdje je riječ posebno obavezujuća. U obilju zemaljskih časovnika, ovdje otkucava i časovnik koji mjeri vječnost", rekao je on. 

Martinović je dodao i da nikada nije uspio da pređe crtu između stare i nove ere jer je uvijek bio u staroj eri.

“Međutim, prije desetak godina mene počinju da zanimaju bogumili i njihova sudbina. Idem na razne lokalitete po Hercegovini, Bosni, Crnoj Gori, gledam te nadgrobnike i čitam sve o njima, a o njima su napisane biblioteke. Samo jedna knjiga koju mi je prijatelj poslao iz Osijeka je bila teška pet kilograma. Bogumili su stradali jer su htjeli da budu slobodni, a oni koji hoće da budu slobodni uvijek plaćaju slobodu. Oni koji ruše kanone, plaćaju životom. Njih bije jednako i istočno i zapadno hrišćanstvo, njih biju jednako Carigrad i Rim. Oni kažu da mogu da se mole Bogu bilo gdje, a ovi kažu da se moraju moliti iz crkve, iz insituticije. To je bilo najstrašnije stradanje i katastrofa. Ti nadgrobnici su čitavo jedno pismo stradanja, a ja nisam mogao ništa da napišem. Jednom sam čitao knjigu “Gnostici” Žaka Lakarijera, francuskog pisca koji je obišao te nekropole u Hercegovini i Bosni. Napisao je briljantan tekst “Čistote planina” u kom u jednoj rečenici kaže “Od tog naroda su ostali samo grobovi”. Ta rečenica je meni sve otvorila i ja sam napisao čitavu knjigu “Bogumilske pjesme”. Moj prijatelj Stijepo Mijović Kočan, hrvatski reditelj mi je kazao da skinem ovo “pjesme” i da ostanu samo “bogumilske” i tako je ostalo”, zaključio je Martinović.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније