Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Александра Бошковић [ Portal RTCG ]

25. 06. 2023. 07:00 >> 07:04
2

ISTAKNUTI PISAC POSTMODERNE

Podgorica još čeka spomenik Borislavu Pekiću

Od smrti Borislava Pekića prošla je 31 godina, a u Podgorici, njegovom rodnom gradu, ne postoji niti spomenik, niti muzej posvećen jednom od najvećih književnika postmoderne.

U centru Podgorice, u ulici Slobode gdje je Pekić živio i imao kuću, danas samo stoji tabla, za svakog turistu, a i lokalca jedva primjetna.

Sa jedne strane nemarnost bivših gradonačelnika, a sa druge nada - nova podgorička vlast koja ima odgovornost prema dobitniku Njegoševe nagrade. 

Asistent na Univerzitetu Crne Gore Ksenija Rakočević smatra da bi Podgorica kao mjesto u kom je rođen i gdje je proveo prvih 11 godina svog života do sada trebalo da "iskoristi" tu činjenicu.

"I to ne samo podizanjem spomenika, već i na druge načine skrene pažnju da je jedan od najvažnijih, po mom ličnom stavu, najvažniji južnoslovenski postmoderni pisac iz Podgorice. Pisci poput Borislava Pekića, rijetkost su, ne samo u našim regionalnim okvirima, već u evropskim, pa i svjetskim. I Borislav Pekić je bio upravo to, evropski pisac", smatra Rakočević. 

Ako se promišlja o razlozima zbog kojih se ranija podgorička vlast odnosila prema liku i djelu jednog od najčuvenijih Podgoričana, okarakterisati ga bilo kako, osim nemarnim, Rakočević, ipak, smatra da to ne bi bilo pošteno prema samom Pekiću.

"Lokalna vlast u ranijem periodu kao da se prema činjenici da je Pekić rođen ovdje odnosila sa dozom stida, a ne ponosa. Šta je u pozadini tog odnosa, morali biste da pitate bivše sekretare za kulturu Glavnog grada, kao i bivše gradonačelnike", izričita je ona. 

Nerijetko je, kako kaže, prolazila pored njegove rodne kuće i razmišljala šta bi bilo da je njegova kuća rođenja u centru Londona ili Pariza.

"Sigurna sam da sve ne bi ostalo na jednoj tabli, jedva vidljivoj i stanovnicima Podgorice, a kamoli turistima. Ovakav način takođe mnogo govori o odnosu bivše lokalne vlasti prema kulturnom turizmu, kao i bogatom nematerijalnom nasleđu", ocijenila je Rakočević. 

Prostora je puno, a nadajmo se da će nova lokalna vlast imati više sluha za ideje, kao što bi, na primjer, bila Kuća sjećanja. 

"Mislim da je puno prostora za nešto takvo. To u svijetu nije neobično. Recimo, Pesoina kuća u Lisabonu se nalazi na periferiji grada, a u kući u kojoj je stanovao", zaključila je Rakočević. 

Pekić je, podsjetimo, rođen 1930. godine u glavnom gradu Crne Gore. Budući da mu je otac bio visoki državni funkcioner, porodica Pekić se često selila, pa je Borislav živio i na Cetinju. 

Dobitnik je NIN-ove nagrade za roman "Hodočašće Arsenija Njegovana" iz 1970. godine i niza drugih priznanja.

Ulica u naselju Zagorič i u Nikšiću

Savjet za davanje prijedloga naziva naseljima, ulicama i trgovima predložio je prije nekoliko godina da u Mjesnoj zajednici Zagorič imena jedna od ulica nosi ime Borislava Pekića. 

Ulica se prostire se od Ulice piperske kod opštinskih stambenih zgrada na sjever, lijevom obalom Morače u dužini od 900 metara. 

Ulica sa imenom poznatog pisca nalazi se i u gradu pod Trebjesom. 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније