Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Б.Б.

27. 04. 2023. 14:42 >> 14:42

MJESEC POŠTOVANjA DžEZA

Ansambl Nikolov-Ivanović Undectet na zatvaranju manifestacije

Šesnaesto izdanje manifestacije "Mjesec poštovanja džeza u Crnoj Gori - JAM 2023" koje se ove godine održava pod moto "Balkan France Jazz Connections" zatvoriće ansambl Nikolov-Ivanović Undectet, u nedjelju, 30. aprila, u dvorištu Kuslevove kuće u 20 sati. Ovim koncertom proslaviće se istovremeno Međunarodni dan džeza.

Dva muzičara sa Balkana, Vladimir Nikolov, kompozitor i pijanista i Srđan Ivanović, kompozitor i bubnjar, ujedinili su svoje talente i prethodna iskustva da bi kreirali zajednički ansambl od 11 muzičara iz različitih sredina (Balkan/Francuska).

Kako navode organizatori, dok se Nikolov ističe u radu sa svjetskim orkestrima i ansamblima i na filmskim projektima, kao što je Oskarom nagrađeni "Umjetnik", Ivanović je aktivan u manjim sastavima.

"Publika ga pamti kao vođu kvarteta Blazin koji predstavlja originalnu viziju spajanja modernog evropskog džeza sa balkanskim uticajima. Ansambl je objavio dva albuma 'Artistry in Broken Rhythm' i 'Frame and Curiosity', te osvojio prvu nagradu na džez takmičenju 'Made in New York' 2019. godine. Američki časopis 'Jazz Times' je svrstao ovaj ansambl među najkreativnije aktuelne velike džez ansamble u Evropi", navode u saopštenju.

Vladimir Nikolov (1979, Skoplje) studirao je džez kompoziciju i aranžiranje, i poslije studija već ostvario zapaženu karijeru u radu sa istaknutim evropskim orkestrima, među kojima su i Metropole Orkest i Briselska filharmonija, sa kojima je stigao do "Oskara" za film "The Artist". Za autorski rad nagrađen je brojnim međunarodnim priznanjima (Italija, Poljska, SAD, Holandija, Makedonija). Bavi se i pedagoškim radom, posljednjih godina predaje džez aranžiranje i harmoniju na FMU u Beogradu, gdje vodi Katedru za Džez. Ostvario je uspješnu saradnju s organizacijom Jazz Art na projektima Balkan Youth Jazz Orchestra i In Search of Our Musical Roots (2021/22).

Srđan Ivanović (1983, Sarajevo) poslije studija osnovao je internacionalnu postavu Blazin’ Quartet, ponudivši svijetu novu formu balkanskog džeza sa elementima hip-hopa i elektronike. Kvartet je trijumfovao na Dutch Jazz Competition, najprestižnijem takmičenju mladih džez muzičara u Holandiji, a Srđan je osvojio i prvu nagradu žirija Holland Casino Jazz&Pop Award. Sa kvartetom Blazin’ snimio je tri albuma, a sarađuje sa brojnim drugim džez sastavima sa holandske i francuske džez scene. Živi i radi u Parizu.

Ansambl čine ugledni muzičari mlađe i srednje generacije sa Balkana. Neki od njih borave i rade u Francuskoj i Njemačkoj, a njihova saradnja potiče od studentskih dana u Holandiji, gdje su studirali džez. Pored vođa ansambla Nikolova i Ivanovića, u ansamblu sviraju francuski harmonikaš Noe Klerk, saksofonisti Luka Ignjatović (alt), Kristijan Mlačak (tenor), Đorđe Kujundžić (bariton), Nikola Cvetković (truba, fligelhorna), hornista Milan Roksandić, Kosta Vukašinović (trombon), Miloš Budimirov (tuba).

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније