Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Миомир Марош

26. 02. 2023. 07:46 >> 07:41

DVA VIJEKA OD ROĐENjA

"Stjepanu Mitrovu Ljubiši zahvalni za vrijedne političke i pravne pasaže"

U Budvi su počeli su "Ljubišini dani" u okviru kojih je održan i međunarodni naučni skup posvećen jubileju - dva vijeka od rođenja Stjepana Mitrovog Ljubiše.

Budva je s dijelom Boke ušla u uži u izbor u Evropsku prestonicu kulture a naša kultura proizilazi iz dijaloga s prošlim.

Samouki Stkepan Mitrov Ljubiša osim što je bio vodeći intelektulac Paštrovića bio je poslanik u Beču i kasnije predsjednik Dalmatinskog sabora. Trudeći se svo vrijeme da dobije što više povlastica za svoju Boku. 

"Ljubiši smo zahvalni jer je jedan od onih pisaca koji su svojim djelom ukazali put utemeljivačima jezika i jezičke norme. Zahvalni smo za vrijedne političke i pravne pasaže, i zato je bio vjerodostojni hroničar ovog grada i čuvao njegovu prošlost od zaborava", rekao je predsjednik SO Budva Nikola Jovanović. 

Predviđeno je i otvaranje izložbe "Spomen obilježja posvećena Stjepanu Mitrovu Ljubiši u Budvi i okolini", u Spomen-dom u Starom gradu koji nosi Ljubišino ime.

Uz ove događaje, biće upriličen i omaž akademiku Radomiru Ivanoviću (1936-2022) a govoriće akademik Nenad Vuković, akademik Siniša Jelušić i doktorand Dušan Medin.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније