Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Marija Razić

27. 02. 2013. 14:59   >>  08:54

VENECIJA

Irena Lagator Pejović predstavlja CG na Bijenalu

Na najznačajnijoj svjetskoj izložbi - Bijenalu u Veneciji, projektom "Misliti slikom", Crnu Goru predstavljaće umjetnica Irena Lagator Pejović.

 

 

Projekat čine  tri cjeline: "Izvan konačnosti, "Misliti slikom"  (uključujući rad "Camera Imaginata"), i "Ecce Mundi". U pitanju je triangularna veza slike (image), medijuma i tijela, koja manifestuje funkcije imaginacije, aktiviranje percepcije, kao i odnose univerzalng i poetičke arhitekture sopstva.

 

 

 

"Ovi prostori unutar prostora postoje da bi preveli viđenje u mišljenje, čulnost u smisao, odsustvo u prisustvo, postavljajući i pitanja i kolektivne odgovornosti u odnosu na stvaranje slika, " ističe umjetnica Irena Lagator Pejović.

 

Umjetnička direktorka Centra savremene umjetnosti Crne Gore Ljiljana Karadžić istakla je da će Bijenale umjetnosti biti održan  55. put, od 1. juna do 24 novembra, na temu “Enciklopedijska palata” koju je osmislio umjetnički direktor Masimilijano Đoni (Massimiliano Gioni), italijanski kustos i likovni kritičar, umjetnički direktor Fondacije “Nikola Trusardi” u Milanu i jedan od direktora izložbenog programa Novog muzeja savremene umetnosti u Njujorku. 

 

"Ministrastvo kulture s posebnom pažnjom kreira i vodi politiku međunarodne prezentacije i promocije crnogorske kulture", istakla je pomoćnica ministra kulture Crne Gore Dragica Milić.

"U središtu naše pažnje su referentne međunarodne manifestacije i festivali iz svih oblasti kulture, jer cijenimo  da je to najbolji put  za promoociju crnogorske kulture, ali i dobra prilika za afirmaciju savremenog stvaralaštva u okviru svjetskog sistema vrijednosti u umjetnosti". Milić je naglasila da smo već neko vrijeme svjedoci prisutnosti naših umjetnosti na značajnim manifestacijama u svijetu (Lajpcig, Frankfurt, Pariz, Rim, Peking).

"Kada govorimo o međunarodnoj prezentaciji crnogorske likovne umjetnosti, onda je Bijenale u  Veneciji naš prioritet. Ta najveća svjetska izložba savremene umjetnosti je u kontinuitetu mjesto na kojem se promovišu potvrđene vrijednosti crnogosrke kulture ali i nove mlade kreativne energije koje se promišljeno i sigurno prepoznaju i pozicioniraju u regionalnom i evropskom kulturnom konceptu".

"U skladu sa propozicijama ove manifestacije, priprema projekta Nacionalne prezentacije povjerena je nacionalnim komesarima. Oni u skladu sa svojim prethodnim profesionalnim iskustvom  i anagažmanom višegodišnjim vrjednovanjem savremenog stvaralaštva vrše odabir umjetnika i rada u skladu sa konceptom, tematskim fokusom i duhom koji Bijenale umjetnosti u Veneciji protežira", istakla je zamjenica ministra kulture.

Ovogodišnji nacionalni komesar, istoričarka umjetnosti Nataša Nikčević, kako je saopšteno, odgovorila je na pravi način temi 55. Bijenala.

 

"Nadamo se da će postavka u našem paviljonu animirati međunarodnu stručnu javnost i zavrijediti pažnju publike u Venciji, baš kao što su to uradili  prethodni crnogorski projekti u Veneciji", istakla je Milić.

Nikčević je naglasila da je model njenog rada podrazumijevao model pozivnog konkursa na kojem su učestvovali umjetnici Ivanka Vana Prelević, Vesko Gagović, Adrijana Gvozdenović, Olivija Ivanović, Gordana Kuč, Ratko Odalović, Siniša Radulović i Irena Lagator Pejović. O izboru umjetnika odlučivao je Stručni tim u sasatvu Ljiljana Zeković, direktorica Umjetničkog muzeja na Cetinju, Mirjana Dabović Pejović, kustos “Ateljea Dado” na Cetinju, Ljiljana Karadžić, umjetnička direktorica Centra savremene umjetnosti Crne Gore.

“Interaktivni projekat Irene Lagator pejović 'Misliti slikom' ocijenjen je kao najinventivniji. Koristeći unakrsna povezivanja između različitih medija, ona postavlja pitanje šta je slika, kakva je njena funkcija, problematizuje odnos unutrašnjih i spoljašnjih slika, koje su u stalnoj interakciji. Ona preispituje sliku, tijelo i medij. Percepcija posmatrača sljedeća je tema projekta 'Misliti slikom' u kojem umjetnica preferira na naučna znanja”, kaže o projektu Nikčević.

"Lebdeći koridori i prostori od zlatnih i srebrnih struna, koji referiraju na Gegine ambijentalne dijagrame, u nauci na teoriju struna, okomito padaju sa svoda, formirajući geometriju tunela, aktivirajući posjetiočevu interakciju u radu "Izvan konačnosti". Posjetilac zakoračuje u drugi tunel, probija svjetlucavi zid  materije koja će zabilježiti njegov prolaz modifikujući ga. Svjetlo slabi na krajevima oba pasaža naglašavajući trenutak kada djelo vizuelno nestaje. Evocira se deridijanska dekonstruktivna ideja, satvarajući aporičnost iznova sagledanog sopstva kao, sada, živog medija koji posreduje i memoriše sliku (image).

Svjetlost, pokret, ogledao u djelu "Misliti slikom", tvore rizome između materijalnog i imaterijalnog svijeta, prisustva i odsustva...Kreirani univerzum reflektovan u ogledalu, uslovljen posjetiočevim prisustvom (koji se ogleda), pretapa u prostor jastva, u mišljenja slike(image) našeg svijeta, oscilirajući između fizičke i mentalne sfere.

Iz ove crne kocke ulazi se u oprostoreni bijeli kvadrat (Ecce Mundi) obložen platnima. U ovom pozitivu kosmosa ljudska figura postaje zvijezda, daleki i bliski univerzum, kako u odnosu na njen crtež -formu, tako u odnosu na optičke senzacije animiranog pokreta figura. Koračajući kroz medij djela, kroz mnoštvo njegovih jedva vidljivih piktograma, čovječanstvo mirne koegzistencije emanira ideju drugačijih svjetova. Arhitektura kreiranog bijelog prostora, postaje medij koji posreduje sliku(image), palatu čovječanstva, koju čovječanstvo vjekovima otpočinje.

U radu "Camera Imaginata" ( Sredstva za razmjenu moći imaginacije) slika rotira u riječ. Projekat art knjige "Camera Imaginata" računa na pojam društvenog medija i participaciju posjetilaca aktiviranjem ličnih i kolektivnih sfera, subjektivnog prema kolektivnom poimanju svijeta. Iz palate čovječanstva posjetioci izlaze u lične sobe imaginacije, zahvaljujući mediju art knjige, koji signalizira akciju umjesto reprezentaciju, učešće umjesto recepciju, poput "osjeti prisustvo...omogući vrijeme...sjeti se imaginacije", inicirajući umjetnost kao socijalnu strategiju, ključni aspekt u radu crnogorske umjetnice Irene Lagator Pejović", riječi su Nataše Nikčević.

Irena Lagator Pejović rođena je  na Cetinju 1976. Živi i radi na relaciji Cetinje - Podgorica - Beograd. Diplomirala je i magistrirala na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, a PhD je kandidat na Centru za interdisciplinarne studije Univerziteta umetnosti u Beogradu. Tokom 1999-2000. boravila je na École Nationale Supérieure des Beaux-Arts du Mans, u Francuskoj.

Samostalno je izlagala u Beču (Sfere: Irena Lagator & Wendelin Pressl. IG Bildende Kunst, 2010), na Cetinju (What We Call Real, Atelje Dado, 2008), Banjaluci (Is It Still Winter, Outside, MSURS, 2007), Beogradu (Living Space, Galerija “Beograd”, 2007; Passerby! Galerija KCB-a, 2004), Podgorici (Living Room, Umetnički paviljon, 2006), Pizi (Please Wait Here, Abbazia di San Zeno, 2005)...

Učestvovala je u nizu grupnih izložbi u zemlji i svijetu.

Dobitnica je više nagrada, među kojima je i nagrada 24. memorijala “Nadežda Petrović” u Čačku 2007., koju je dobila za instalaciju “Izvan sjećanja” ravnopravno s meksičkom umjetnicom Marijanom Kastiljo Debal.

Venecijanski bijenale savremene umjetnosti u 55. izdanju , uz centralnu izložbu, predstaviće gotovo stotinu nacionalnih paviljona, među kojima su prvi put Bahami, Bahrein, Kosovo, Kuvajt, Maldivi, Obala Slonovače/Nigerija, Paragvaj, a očekuje se i Vatikan.

Većina zemalja odredila je predstavnike, a neke su to učinile i prije nego što je za umjetničkog direktora 55. bijenala imenovan Masimilijano Đoni, italijanski kustos i likovni kritičar koji je osmislio temu “Enciklopedijska palata”.

Na 54. bijenalu Crnu Goru je predstavljala Marina Abramović prezentacijom projekta “Obod i čiste vode”, a učestvovali su i Natalija Vujošević i Ilija Šoškić.

Dio rada Irene Lagator Pejović možete pogledati u foto galeriji:


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније