Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

09. 01. 2014. 09:43 >> 09:44

NAJINTIMNIJI DETALJI

Nastavak Osterove autobiografije

Pol Oster objavio je tokom 2012. godine autobiografiju pod nazivom „Winter Journal“. U knjizi govori uglavnom o patnjama i bolovima koje je nanio sebi tokom životnih uspona i padova. Prošle godine odlučio je da napiše i svojevrsni nastavak – „Report from the Interior“.

 

Američki pisac, slavni autor bestseler romana „Njujorška trilogija“, „Leviatan“, „U zemlji posljednjih stvari“, „Mr. Vertigo“, „Izum samoće“, „Proročka noć“, u novoj knjizi donosi sjećanja na svoje djetinjstvo i ranu adolescenciju.

„Report from the Interior“, kako prenosi T portal, podijeljen je na četiri dijela. Prvi govori o Osterovom odrastanju u Nju Džerziju. U tom dijelu, sa iznenađujućom bistrinom reminiscencija iz najranijeg životnog razdoblja, opisuje spoznaju razlikovanja fantazije i realnosti kada je shvatio da je mačak Feliks (Felix the Cat) samo izmišljen lik i da, osim u crtanom filmu, ne postoji ni njegov izmišljeni svijet. Po opisima se čini da je autorovo djetinjstvo bilo vrlo uobičajeno, ali nimalo dosadno. Saznajemo kojim je knjigama bio opsjednut i oduševljen, koje je probleme imao (mokrenje u krevet), te prve susrete i dodire sa slavom u ranoj dobi.

Drugi dio najviše je orijentisan na filmove „Incredible Shrinking Man“ i „I Am a Fugitive from a Chain Gang“, koji su bili važni u oblikovanju autorovog osjećaja za pravdu i nepravdu u svijetu. Treći dio je selekcija ljubavnih pisama upućenih njegovoj prvoj supruzi Lidiji Dejvis, napisanih u razdoblju u kojem je Oster imao između 19 i 22 godine (1966-1969). Četvrti, najkraći dio, zapravo je foto-album slika i ilustracija koje rekonstruišu događaje opisane u prethodna tri dijela. Iz pisama se saznaje da je mladi pisac bio vrlo arogantan, pretenciozan i nepromišljen, da je tokom života u Parizu odustao od studiranja na univerzitetu Kolumbija, te da je planirao da ostvari veliku holivudsku karijeru.

(Pobjeda)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније