Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 01. 2014. 19:35 >> 19:47

PREDAVANJE U HN

Dobar film ili dobar marketing?

Uz predavanje Maje Todorović i projekciju dokumentarnog filma "Tri", u režiji Luke Bursaća sjutra veče u Omladinskom kulturnom centru u Meljinama biće organizovan prvi ovogodišnji program te novoosnovane organizacije u Herceg Novom.

Ambiciozno su postavljene dileme o granicama između igranog filma, dokumentaraca i realnog života: kada prestaje stvarnost i gdje počinje film, da li je bitnije napraviti dobar film ili dobar marketing, ili oboje? Odgovori bi trebalo da se čuju u 40-ominutnom predavanju Maje Todorović, koja je završila studije dramaturgije na beogradskom Fakultetu dramskih umjetnosti.

Na konkursu Beogradskog dramskog pozorišta 2011. godine, osvojila je prvu nagradu za dramu "Drekavac" i tako postala jedan od najmlađih izvođenih pisaca u tom pozorištu.

Na istoj sceni premijerno je izveden i njen tekst "Pakovana devojka", u režiji Staše Koprivice. Za dramu "Kinez" osvojila je nagradu prvog konkursa za najbolji dramski tekst za djecu i mlade ASSITEJ centra Crne Gore - izvođenje se planira u produkciji Kotorskog festivala pozorišta za djecu i Gradskog pozorišta Podgorica.

Kako je Radiju Jadran kazao član UO Omladinskog kulturnog centra, Nikola Krivokapić poslije ovog predavanja biće prikazan studenstki film Luke Bursaća, u kome glavnu rolu ima Vladimir Gvojić. Film "Tri", u trajanju od 40 minuta, prikazan je prethodno na internacionalnom filmskom festivalu Cinema City u Novom Sadu.

Prikazuje sliku društva i preispituje porijeklo i motivaciju jedne želje. Privukao je pažnju medijske javnosti i izazvao kontroverze širom zemlje. Autor Luka Bursać student je završne godine beogradskog Fakulteta dramskih umetnosti i vlasnik je nezavisne filmske kuće "Mashina&Zec".

Omladinski kulturni centar osnovan je u maju prošle godine i nametnuo se ovdašnjoj javnosti stvaračakim idejama i kreativnim akcijama. Nikola Krivokapić najavljuje da će imati godinu ispunjenu brojnim programima. Nakon sjutrašnjeg, koji počinje u njihovim prostorijama u Meljinama, u bivšoj upravnoj zgradi "Prvoborca", koje im je donirao vlasnik, 15. januara počinju s kreativnim radionicama.

Krajem mjeseca organizovaće i svirku s muzičarima iz Novoga. Članovi Omladinskog kulturnog centra su volonteri-umjetnici, ili oni koji su nadareni i bave se stvaralaštvom. Već ih je blizu 60, mada je 20-tak najaktivnijih, jer su češće, ili stalno u Herceg Novom.

(Radio Jadran)

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније