Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 02. 2013. 20:12 >> 20:05

ODLAZAK LEGENDE

Preminuo Đuro Utješanović

Legendarni hrvatski glumac Đuro Utješanović, preminuo je sinoć u Zagrebu u 73. godini, javljaju hrvatski mediji.

Utješanovićev bogati opus uključuje kultnu seriju "Smogovci", zatim "Lažeš, Melita", "Punom parom" i "Putovanje u Vučjak". Filmske uloge imao je u ostvarenjima "Je li jasno, prijatelju?", "Tri muškarca Melite Žganjer", "Kad mrtvi zapjevaju", "Rusko meso", "Ne zaboravi me", "Hajdučka vremena"...i brojnim drugim.

 

Posljednjih godina bio je jedan od glavnih likova u Večernjoj školi Željka Pervana, gdje je pokazao talenat za improvizaciju. Kratku, ali zapaženu ulogu imao je u Oscarom nagrađenoj "Ničijoj zemlji" Danisa Tanovića, a ostvario je veliki niz uloga u hrvatskim pozorištima.

Đuro Utješanović je rođen u Bosni i Hercegovini 1940. godine. Osnovnu školu je završio u Kikindi, a u Sarajevu je upisao Šumarski fakultet. No, nakon dvije godine napušta glavni grad BiH i u Zagrebu upisuje glumu. Nakon što je u Zagrebu diplomirao glumu, Utješanović je deset godina radio u kazalištu Gavela, a potom se odlučio za film.

Likovi koje je glumio Utješanović decenijama na filmskoj sceni bivše zajedničke domovine, još su dobro poznati  generacijanma tadašnje filmske publike.

Uzrok njegove smrti još nije poznat,javljaju mediji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније