Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ rts.rs ]

21. 02. 2022. 21:49 >> 21:50

ITALIJA

"Bliznakinja" Mona Lize pronađena u Italiji

U skladištu u Montećitoriju koji je sjedište italijanskog parlamenta, pronađena je vjerna kopija Mona Lize koja se na prvi pogled ni u čemu ne razlikuje od one koja se nalazi u Luvru.

Slika se nalazila u podrumu još od 1925. godine, ali naslikana je još '500. godine i po analizama ima potpuno identične korekcije kao i Mona Liza koja se nalazi u Luvru.

„Radi se o slici koja je naslikana u Leonardovoj radionici, najverovatnije je na njoj radio baš on. Pronađena je još 2019. godine i od tada se nalazi na analizi", izjavio je za italijansku štampu Franćesko d'Uva, komesar komore.

Za postojanje ove slike se znalo i prije, ali je smatrana običnom kopijom sve dok senator Stefano Kandiani nije zatražio njenu restauraciju i na ovaj način otkrio porijeklo slike. Restauraciju je uradila Ćincija Paskvali, ekspert Leonadrovih djela koja živi u Parizu i već 25 godina radi u Luvru.

„Drago mi je da se govori o Đokondi Torloniji koja se nalazi u Montećitoriju i koja je restarurirana zahvaljujući intervenciji Ministarstva kulture i Ministarstva unutrašnjih poslova za vrijeme proslave 500 godina od smrti Leonarda. Kada je pronađeno, ovo djelo je bilo zatvoreno u podrumu, a danas je u kancelariji komesara. Ja sam lično ubijeđena da zaslužuje da bude izložena na nekom drugom mjestu koje će obezbijediti mogućnost da bude promovisana i prostudirana onako kako zaslužuje" - izjavila je vice sekretar za kulturu Lućija Borgonzi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније