Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

18. 05. 2021. 12:24 >> 12:25
1

KOMEMORATIVNI SKUP U CNP

Dedivanović odigrao sve uloge svojim životom, kreativno i čestito

Komemorativni skup povodom smrti Zefa Bata Dedivanovića, doživotnog člana CNP-a, održana je danas na Velikoj sceni u Crnogorskom narodnom pozorištu.


Zef Bato Dedivanović preminuo je 15. maja u Podgorici, u 83. godini života.

Na komemoraciji je govorio Slobodan Marunović, glumac Crnogorskog narodnog pozorišta koji je kazao da se opraštamo od jednog od najautentičnijih i najosobenijih glumaca koje je naše glumište imalo, od glumca i čovjeka koji se svrstao u red onih posebnih i nezaboravnih.

"Zef je bio tradicionalan, intuitivan, duhovan, radoznao i da kažem narodski ljucak. Iz te ljudskosti, rađali su se na sceni oljuđeni, istiniti likovi koje nam je Bato darivao, zreli stihovi iz njegove specifične poetske vizure života, mudri komentari na pojave i ljude, obojeni specifičnim podgoričkim humorom koji se saopštava na najozbiljniji način, sa dozom ironije i cinizma, kao da se govore kapitalni monolozi iz najvećih dramskih djela. Takav način konverzacije pripada samo onima koji se mogu šaliti na svoj račun, svjesni sebe, svojih mana i vrlina i duboke ljudske zapitanosti nad apsurdom života i traganja za njegovim smislom", kazao je Marunović.

Kako je dodao, Bato je bio glumac i pjesnik, pater familias, brat i prijatelj, ikona u svakom prostoru gdje se nalazio, na filmu, pozornici ili kao neumorni šetač i pratilac brojnih kulturnih i naučnih skupova i manifestacija. Njegova prisutnost na svim tim mjestima izazivala je prijatnost, a pozdravi i kratki dijalozi sa njim su postajali anegdote koje se pepričavaju godinama i sa smijehom.

Kako je istakao, želio je da odigra još dvije uloge, igumana Stefana iz Gorskog vijenca i Molijerovog Tartifa i nije mu se ostvarilo.

"A vjerujte mi nije bilo ni potrebe. Odigrao ih je on svojim životom, kreativno, čestito, patriotski, kao malo ko na ovim prostorima. Posebno bih istakao njegovu do kraja izgrađenu građansku crtu, veoma izraženu  ljubav i odanost svojoj domovini Crnoj Gori i njenim etičkim vrijednostima koje se nažalost mogu sresti samo u starim knjigama i ponekim ljudima kakav je bio umjetnik i građanin Zef Bato Dedivanović.

Dodao je da je lik Joksima u seriji "Đekna još nije umrla, a ne znamo ka' će" u tumačenju Bata Zefa Dedivanovića postao je paradigma i vjerna slika nesavršenosti kojima se nesvjesno slatko smijemo, samima sebi.

"'Sve se čovjek bruka sa čovjekom, gleda majmun sebe u zrcalo', rekao bi vladika Rade. To zrcalo života koje nazivaju pozorište i ovaj svijet, koji je 'pozorište smiješno' napustio je i preselio se u legendu divni suprug, nježni otac, dragi kolega i prijatelj", kazao je Marunović.

"U ime svih koji čine CNP upućujemo mu još jednom riječi neizmjerne zahvalnosti i najdubljeg poštovanja, ponosni što je bio i ostaje dio ovog teatra“, istakla je Zorana Kralj, PR menadžerka CNP-a.

Glumac Voja Brajović, počasni član Crnogorskog narodnog pozorišta, uputio je poruku.

"Ja tražim za tebe reč što greje kao svetlost, što kao kamen pritiska, kako kaže Ljuba Simović. A onda sam rešio da ti kažem – Zbogom čojku ljudski, Bato, i zdravo tvoja poezijo“, navodi se u oproštajnoj poruci Brajovića.

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније