Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

06. 03. 2021. 20:32 >> 20:31

DANI CRNOGORSKE KULTURE

Izložba "Od Medove do Lovćenske vile" otvorena je u Skoplju

Izložba "Od Medove do Lovćenske vile" otvorena je u Skoplju u okviru Dana crnogorske kulture, a povodom 105 godina od tragedije u Medovi. U prijestonici Sjeverne Makedonije predstavljen je i projekat “Crnogorski iseljenici i njihovi potomci”, a riječ je o prezentaciji koja prikazuje, između ostalog, podatke o doseljavanju Crnogoraca u tu državu kroz istoriju ali i njihov trenutni status.

Jedna od najvećih pomorskih tragedija u Prvom svjetskom ratu i najvećih crnogorskih pogibija u jednom danu dogodila se na Badnje jutro 1916. godine na brodu Brindizi u Medovskom zalivu.

"Da ovakvi i slični događaji ne padnu u zaborav, obaveza je svih nas da povremeno, prigodnim obilježavanjima, podsjetimo našu javnost, gdje svakako spada i naša dijaspora, na događaje koji su obilježili istorijski hod Crne Gore, njenih naroda i njene države. Uprava za dijasporu se trudi da naši iseljenici, kroz ovakve manifestacije, ne ostanu uskraćeni za podsjećanja na našu burnu istoriju", kazao je direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović.

"Akteri ovog istorijskog čina su bili upravo iseljenici, bijegom i tegobom otrgnuti od ljutog crnogorskog krša i otisnuti u neki daleki svijet. A onda, vođeni upravo vjekovnim nagonom za odbranu i spasenje tog našeg krša toliko utisnutog u crnogorski genetski kod, vraćeni natrag, da svoju nesebičnu žrtvu polože u otadžbinu svoje otadžbine", kazala je ambasadorka Crne Gore u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović.

Izložbu čine fotografije crnogorske vojske iz Prvog svjetskog rata, broda “Brindizi” koji je potonuo nakon eksplozije podvodne mine u Medovi, kao i spomenika “Lovćenska vila” koji je podignut na Cetinju 1940. godine u znak zahvalnosti stradalim crnogorskim dobrovoljcima.

"Riječ je o jednom krupnom događaju... Borila protiv tadašnje velike Austrougarske imperije", kazao je pomoćnik direktora Uprave za dijasporu Ivan Jovović.

Izložba fotografija “Od Medove do Lovćenske vile” će nakon Skoplja biti predstavljena i u drugim iseljeničkim sredinama na prostoru bivše Jugoslavije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније