Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

06. 09. 2020. 20:38 >> 20:43

FIAT

Predstava "Nestabilan" odigrana u Njegoševom parku

Predstava “Nestabilan” francuske produkcije odigrana je u okviru Festivala internacionalnog alternativnog teatra u Njegoševom parku u Podgorici. To je rezultat saradnje organizacionog tima FIAT-a s Francuskim institutom Crne Gore. FIAT je jedan od rijetkih festivala koji je realizovan u Crnoj Gori nakon pojave koronavirusa, a njegov zadatak je duhovno zdravlje našeg naroda.

Druga noć FIAT-a otvorena je predstavom “Nestabilan” francuske produkcije, čiji autor Kristof Huisman preispituje krhkost umjetnika i svijeta koji ga okružuje.

"Ovaj performans prikazuje nesreće u životu. Nikolas Frezo igra lika koji pokušava da stvori nešto, ali nikad ne uspijeva u tome. Uvijek pada i pokušava iznova da gradi. Njegov performans vežem sa životnim oklonostima i kako se stvari odvijaju u životu", kazala je producentkinja trupe “Les hommes penches” Tiana Kristin.

Predstava “Nestabilan” realizovana je u saradnji s Francuskim institutom Crne Gore i “Teatroskopom – regionalnim programom savremene scenske umjetnosti”.

"Nama je puno drago što danas možemo taj spektakl sprovoditi ovdje u Podgorici. Poslje tu krizu od kovida to je prvi događaj što imamo u Podgorici, što mi iz francuskog instituta finansiramo", kazao je direktor Francuskog instituta u Podgorici Laurent Goncalves.

FIAT je jedini internacionalni pozorišni festival koji je realizovan u Crnoj Gori nakon pojave koronavirusa.

Direktorica Ana Vukotić kaže da je njen tim uložio velike napore u organizaciji. Program je, naglašava, bio dobro osmišljen, a u katalog festivala ušle su sve selektovane predstave.

"Da će taj katalog služiti kao svjedočanstvo ove 2020. godine i pandemije koronavirusa. Jer kroz taj katalog možemo sagledati koji je bio proces rada na priprmi festivala", kazala je direktorica FIAT-a Ana Vukotić.

Pozorište je, smatra Vukotićeva, najviše ugroženo od svih oblika umjetnosti. Međutim, optimistična je.

"Zadatak kulture je da se bavi duhovnim zdravljem jednog naroda i da apsolutno očekujem ekspanziju kulturnog proizvoda a i veći fokus na kulturu, razmjenu, mobilnost umjentika", dodaa je Vukotić.

Treći dan FIAT-a obilježiće promocija stručne monografije „Svijet umjetničkih profesija – drama i pozorište“, Janka Ljumovića.

Milica Kapa, TVCG

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније