Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ TVCG ]

29. 08. 2020. 16:19 >> 16:17
1

NIKŠIĆ

Počela rekonstrukcija dvorca kralja Nikole

Nakon višegodišnjih najava konačno se krenulo sa rekonstrukcijom dvorca kralja Nikole u Nikšiću. Dvorcu će se rekonstrukcijom,vrijednom oko 1,2 miliona eura, vratiti prvobitni izgled iz 1900. godine, a i bogata muzejska postavaka dobiće novu vrijednost.

Oronula fasda, vlažni i memljivi zidovi na jednoj i bogato kulturno istoprijsko nasljeđena drugoj strani. To je višedecenijska slika dvorca kralja Nikole u Nikšiću. Od izgradnje 1900. do danas zdanje je pretrpjelo brojne i velike rekonstrukcije, bila je tu nekad i gimnazija, pa osnovna škola, arhiv, a od 1984. i muzej.

"Za svih ovih 120 godina su tu bile razne intervencije, manje ili više stručne, nažalost više one druge, i to su bile improvizacije. Sada je došao trenutak da se dvorcu vrati stari sjaj, u stanje koje je projektovao Josip Slade", kazala je direktorica JU Muzeji i glaerije Jelena Đukanović.

Ovih dana počela je rekonstrukcija zdanja koje je na papiru nacionalno kulturno dobro. Slijedi godina rada na vraćanju starog sjaja, kako spolja tako i unutra, a iza uprave muzeja naporna je godina na premještanju i konzervaciji vrijedne muzejske postavke.

"To je bio veliki posao jer naša najveća i najznačajnija dužnost i obaveza je da taj muzejski materijal, koji je dragocjen, sačuvamo do povratka u renoviranu zgradu", dodala je Đukanović.

U dvorcu su sada ostale samo prazne vitrine, i poneki trag od stare muzejske postavkekoja će u novom - starom zdanju imati i moderniji izgled, ali i drugačiju koncepciju.

"Crvena stijena, koji je jedan od najznačajnijih evropskih, čak i svjetskih lokaliteta mora da nađe svoje značajnije mjesto, ako i jedna sala koja će biti posvećena gradu Nikšiću, njegovom društvenom,industrijskom, kulturno i umjetničkom razvoju", kazala je Đukanović.

Rok za završetak rekonsturkcije je avgust naredne godine, a vrijednost radova oko 1,2 miliona eura.

Darko Bulatović, TVCG

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније