Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ pogledaj.to ]

19. 10. 2013. 15:46 >> 15:49

TRODIMENZIONALNI LAVIRINT

Fanatstična instalacija od 3.144 bicikala

Jedan od najpoznatijih kineskih savremenih umjetnika i političkih aktivista Aj Vej Vej postavio je u Torontu na manifestaciji "La Nuit Blanche" (Bijhela noć) svoju nevjerojatnu instalaciju "Forever Bicycles" (Bicikli zauvjek).

"Bijela noć" je godišnji cjelonoćni umjetnički festival kada su svi muzeji, galerije i druge kulturne ustanove tog tipa otvorene tokom cijele noći i kada se centar grada pretvara u otvorenu umjetničku galeriju, stvarajući prostor za razne umjetničke instalacije.

Aj Vej Vej je isti taj projekat predstavio 2011. u Muzeju primijenjenih umjetnosti u Tajpeju, a ove godine odlučio se za smjeliji poduhvat, napravivši gigantsku strukturu 30,5 metara široku i devet metara visoku.



Međusobno je povezao 3.144 bicikala u trodimenzionalni lavirint kroz koji se posmatrač i korisnik vizuelno i fizički može kretati. Glavni pokretač ovakve ideje jeste osvjiještenost na koju je umjetnik htio podstaći, povezujući je sa vizijom transporta i njegovog uticaja na okolinu i čovjeka danas.



Umjetnik je iskoristio predmet koji se koristi svakodnevno u sve većem broju kao što je bicikl, multiplicirao ga kako bi dobio apstraktnu formu i vizuelni efekat. Dok se promatrač kreće kroz prostor i mijenja uglove vizure, instalacija se čini kao nejasna mutna slika, gotovo kao urbana iluzija, svojevrsna fatamorgana. Krećući se oko instalacije i u njoj samoj, posmatrač stiče utisak kao da se i ona kreće s njim, tako da su oboje u konstantnoj međusobnoj interakciji.



Ta instalacija se nalazi na Trgu Nejtana Filipsa, dominirajući ispred gradske skupštine i glavna je atrakcija ovogodišnjeg umjetničkog cjelonoćnog festivala u Torontu. Instalacija će za posjetioce biti izložena do 27. okotbra, a nas koji nijesmo u mogućnosti da posjetimo festival zadovoljitće vožnja biciklom na svježem vazduhu.

 


Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније