Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

26. 09. 2013. 09:45 >> 09:46

"POST SCRIPTUM"

Predstava iz Podgorice večeras na Bitefu

Večeras, u glavnom programu 47. Bitefa, biće izvedena predstava "Post scriptum" Crnogorskog narodnog pozorišta.

Predstava "Post scriptum", u adaptaciji i režiji poznate dramske umjetnice Varje Đukić, biće izvedena na sceni "Raša Plaović" u Narodnom pozorištu.

Ovaj umjetnički autorski poduhvat bavi se životom i djelom jednog od najvećih evropskih pisaca - Danila Kiša. Pored Kišove proze, autorka je u predstavu inkorporirala balet, zvuk, video-art i svjetlo.

Osim adaptacije i režije, Đukić je za „Post scriptum“ osmislila scenu i kostime, video art potpisuje slikar Nikola Simanić, dizajn zvuka Zoran Jerković, muzičke aranžmane i transkripcije uradila je Vjera Nikolić, koreografiju Tamara Vujošević-Mandić, a muziku su izabrali Nikolić, Đukić i Jerković.

Uloge na sceni tumače Varja Đukić, Miloš Marijan, Milorad Radović, Staša Jovović i Ema Vuković, kao i djeca Dejan Baletić, Balša Baletić i Vasilije Minić.

U audio zapisu za „Post scriptum“ tekst još interpretiraju Predrag Ejdus,Branimir Popović, Kozma Prelević, Marko Šušić, Dejan Đonović, Dragoljub - Čarli Ilić, Ištvan Mesaroš, Barnabas Horanji, Đorđi Orsos, Josef Gali, Gergelji Aniko, kao i Kolin Bjork, Vanja Madžgalj, Oksana Sljusarenko, Ilan Lazarević i Nataša Bećirović.

Osim CNP-a, na velikoj sceni gostovaće i "Montažstroj" iz Zagreba sa projektom "55+", po konceptu i u režiji Boruta Šeparovića.

To je pozorišna predstava, ali i politički skup i javno snimanje dokumentarnog filma u kojem 44 protagonista progovara u svoje i u ime čitave generacije o putu koji je ta generacija prošla u odrastanju jednog društva.

Svako od njih, starijih od 55 godina, iznosi svoju ideju sopstvenog posljednjeg minuta u životu da bi zatim jedan po jedan stupili na scenu pred objektiv kamere i pogled publike.

Svaki protagonista dobio je onoliko sekundi koliko ima godina. Generacija "55+" suočila se sa decenijama sopstvenog ćutanja, preispitujući mogućnosti društvene promjene i ukazala na sopstvenu odgovornost za stanje u kojem se njihova zemlja nalazi, navodi se u programu festivala.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније