Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

25. 12. 2019. 12:50 >> 12:54

KONKURS "KREATIVNE CRNE GORE"

Podrška i razvoju video igara

Dobitnici sredstava konkursa za sufinansiranje projekata i proizvoda iz oblasti kreativnih industrija - "Kreativna Crna Gora: kultura, imidž, promocija", potpisali su danas ugovore u Ministarstvu kulture. Projekte koje će podržati, kako je kazao ministar kulture Aleksandar Bogdanović, biće, između ostalog, iz ICT sektora, kao i sektora tekstilnog i modnog dizajna.

Bogdanović je naglasio da će aktivnosti Ministarstva u narednom periodu, kao i u prethodne dvije godine, biti usmjerene ka uspostavljanju tržišno-orijentisanih projekata, proizvoda, ali i stvaraoca.

"Konkretnije, radićemo na promovisanju biznisa u kulturi, koji svojim kreativnim radom mogu pozicionirati Crne Goru kao kreativnu destinaciju. Takav pristup djelatnostima poput industrijskog, modnog ili produkt dizajna, ali i virtulene realnosti, primjenjene umjetnosti i ICT-a, ne samo da će doprinijeti generisanju novih radnih mjesta u kulturnom sektoru, već će ujedno i kreirati ambijent za razvoj kulturnih proizvoda koji svoju perspektivu mogu pronaći u regionu, a i šire. Samo inovativnost i kreativnost to mogu omogućiti, a program 'Kreativna Crna Gora' svim crnogorskim stvaraocima upravo daje tu priliku", napominje Bogdanović.

Kako se dodaje u saopštenju Ministarstva, na ovogodišnjem konkursu, od pristiglih 105 aplikacija, podržano je njih 13 koji se ističu svojom inovativnošću, estetikom i tržišnom orijantacijom u tematskim okvirima: raznolikosti kulturnih izraza, ICT-a, te uspostavljanju kulturnog proizvoda u oblasti modnog dizajna.

"Prvi put smo ove godine podržali ICT sektor i to prije svega kroz afirmaciju razvoja video igara, kao jedne kompleksne djelatnosti i generalno rastuće industrije, koja može uposliti i do 50 ljudi u jednom timu, ali i sektora tekstilnog i modnog dizajna, koji u perspektivi treba da nam obezbijedi prepoznatljiv i originalan nacionalni modni brend", istakao je ministar.

Pored obezbjeđivanja vidljivosti, Konkursom je finansijski podržano uspostavljanje proizvodnih procesa, nadogradnja postojećih, ali i promocija. Za ove namjene, Ministarstvo kulture je opredijelilo 80.000 eura, 30.000 više nego prošle godine.

U narednom periodu će podržani autori, uz podršku programskih koordinatora, obavljati implementaciju svojih projekata.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније