Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

17. 09. 2013. 12:37 >> 12:37

ZA SPAS KINEMATOGRAFIJE

Režiseri prave zajednički filmski fond

Režiseri iz zemalja bivše Jugoslavije pokušaće da naprave zajednički fond za promociju i finansiranje domaćih filmova i stvaranje mreže bioskopa, koji će finansirati njihove vlade, dogovoreno na drugoj rediteljskoj konferenciji u Leskovcu, gdje se održava festival filmske režije LIFFE.

 

Zaključak petnaestak eminentnih filmskih stvaralaca je da umjetnici snagom svog autoriteta mogu da natjeraju vlade da izdvoje novac za jedan takav projekat kojim bi se spasila domaća kinematografija.

"Cilj tog fonda bi bio propagiranje novih filmova u regionu i zajedničko finansiranje, ali i pomoć oko međudržavnog umrežavanja lanca filmova", rekao je Darko Bajić, umjetnički direktor LIFFE i incijator konferencije reditelja iz regiona, prenosi Blic.

"Problem je to što producenti nemaju finansijsku moć da obavijeste publiku da je snimljen film i kakav je uopšte. Mi imamo pravo da budemo agresivni, da lupimo rukom o sto i da od naših vlada tražimo novac za taj fond, jer smo jedini koji registrujemo stanje duha. Cinizam i bezobrazluk je tvrditi da se domaći film ne gleda, a ne gleda se jer niko ne želi da ga prikaže jer se domaći filmovi uzimaju kao nužno zlo. Stvaranje mreže bioskopa je jedini način i put do gledalaca", rekao je hrvatski reditelj Vinko Brešan. 

Bora Drašković je dodao da je desetkovan broj snimljenih filmova u odnosu na vrijeme zajedničke države.

                                                                         ***

Glavna nagrada za film „Krugovi“ Gran pri “Živojin - Žika Pavlović” odlukom žirija biće dodijeljen reditelju Srdanu Goluboviću za “Krugove”. Druga nagrada pripala je Metodiju Pevecu za “Tango abrzos”, a treća Momčilu - Momi Mrdakoviću za “Mamaroš”. Tradicionalna nagrada “Zlatni lešnik” za najbolje uloge pripale su Krešimiru Miciću za “Sveštenikovu decu“ i Jeleni Simić (“As pik - loša sudbina”).

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније