Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

28. 09. 2019. 14:05 >> 14:12

KULTURNI PROJEKAT PREDSTAVLJEN NA CETINJU

Izložba "Juta i zemlja crnih brda"

Izložba pod nazivom "Juta i zemlja crnih brda", posvećena crnogorskoj prestolonasljednici Milici - Juti, otvorena je sinoć u Njegoševoj Biljardi na Cetinju, a povodom 120 godina od vjenčanja prestolonasljednika Danila Petrovića i njemačke princeze Jute fon Meklenburg-Strelic. Tim povodom u sali "Ivan Crnojević" u Vladinom domu, upriličena je i promocija monografije "Memoari jedne njemačke princeze".

Direktorica Narodnog muzeja Crne Gore Anastazija Miranović, kazala je kako je bilo zadovoljstvo raditi na ovako reprezentativnom događaju za kulturu i identitet Crne Gore.

"Željeli smo ovim projektom da osvjetlimo ličnost njemačke princeze i crnogorske prestolonasljednice, jer smo smatrali da su njen lik i djelo zaspostavljeni. Izložbom i memoarima, koji oslikavaju vrijeme od prije stotinjak godina, željeli smo da približimo njen život crnogorskoj publici", kazala je Miranović i istakla kako je to samo početak produbljavanja priče o dinastiji Petrović Njegoš.

Na izložbi koju su organizovali Narodni muzej Crne Gore i JU Muzeji i galerije Nikšić, prikazani su dokumenti, fotografije, kao i lični predmeti i haljine prestolonasljednice Milice - Jute iz fonda Muzeja kralja Nikole, kao i autorski radovi Anastazije Miranović i Jelene Đukanović inspirisani njenom životnom pričom.

Izložbu je otvorila direktorica Muzeja kralja Nikole, Tatijana Jović, koja je kazala kako je "dolazak u zemlju crnih brda mlada princeza doživjela kao ulazak u bajku od 1001 noći". Autorke izložbe su Tatijana Jović i Stana Marušić.

Na promociji monografije "Milica Juta Petrović Njegoš - Memoari jedne njemačke princeze", u izdanju Crnogorske akademije nauka i umjetnosti i Narodnog muzeja Crne Gore, govorili su istoričar umjetnosti, akademik Aleksandar Čilikov, veliki vojvoda Georg Borvin od Meklenbur-Strelica i Neda Donat, koja ih je prevela sa njemačkog na crnogorski jezik.

"Ako princeza u memoarima kaže da je došla u zemlju iz 1001 noći, mislim da je svojevremeno u našu Crnu Goru došla jedna najplemenitija germanska vila. Jedna nevjerovatna osoba, visokog obrazovanja i moralnih kvaliteta" naglasio je Čilikov.

On je objasnio da se memoari sastoje iz 24 poglavlja poređanih hronološkim redom, od njenog rođenja, ranog djetinjstva, mladosti, boravka u Nojstrelicu – sjedištu Velikog vojvodstva, kao i u velikim evropskim gradovima i Petrovgradu, gdje je upoznala prestolonasljednika Danila, preko dolaska i boravka u Crnu Goru, sve do njihovog odlaska iz zemlje 1915. godine, kada se i završavaju memoarski zapisi.

Čilikov je kazao da je ovo kapitalan kulturni projekat i zaključio da najmanje što u ovom trenutku Crna Gora može da uradi za jednu ovakvu ličnost je da prenese njene posmrtne ostatke na Cetinje.

Memoare prestolonasljednice Milice – Jute ustupio je Nedi Donat i Sandri Lembke veliki vojvoda Georg Borvin od Meklenburg-Strelica, koji je kazao kako je ovim projektom ponovo oživjela veza između dvije porodice i zahvalio se na srdačnom dočeku u, kako je naglasio, predivnoj Crnoj Gori.

Dr Neda Donat, koja se više od deceniju bavi istraživanjem ličnosti Milice – Jute, govoreći o njenom životu i značaju zapisa, svoje izlaganje je završila posljednjom rečenicom iz memoara – "Bog čuva Crnu Goru" i dodala da je Bog čuvao, nekad manje – nekad više i sačuvao je, a da ćemo mi čuvati uspomenu na Jutu.

Juta fon Meklenburg-Strelic bila je vojvotkinja od Meklenburga i princeza od Meklenburg-Strelica, oblasti na sjeveru Njemačke. Nakon udaje za crnogorskog prestolonasljednika Danila, 1899. godine i prelaska u pravoslavnu vjeru uzela je ime Milica. Njeno ime, između ostalog, se povezuje i sa osnivanjem golf kluba na Cetinju, 1906. godine, koji je bio prvi golf klub na Balkanu.

Svoju veliku privrženost Crnoj Gori pokazala je za vrijeme Prvog balkanskog rata, kada se danonoćno angažovala na pomaganju borcima i prispjelim ranjenicima, rizikujući pri tome svoj život, jer su u Crnoj Gori izbile epidemije velikih boginja, tifusa i kolere.

Zajedno sa suprugom, napustila je Crnu Goru tokom Prvog svjetskog rata. Između dva svjetska rata bračni par je boravio u Francuskoj, u mjestu Kap Marten. Umrla je u Rimu 1946. godine, gdje je i sahranjena, samo sedam godina nakon smrti svog supruga Danila, koji je umro 1939. godine u Beču.

Izložba "Juta i zemlja crnih brda" biće otvorena do 1. marta 2020.godine.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније