Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

24. 09. 2019. 08:21 >> 08:25

MOJKOVAČKA FILMSKA JESEN

Scena za promociju domaćih ostvarenja

Festival Mojkovačka filmska jesen, otvorio je sinoć predsjednik Vlade Duško Marković, koji je istakao da ovu manifestaciju prepoznajemo kao scenu za promociju domaćih filmskih stvaralaca, razvoj nacionalne kinematografije, ali i kao priliku za regionalnu i širu participaciju u ovoj kulturnoj sferi.

Četrdeset i četvrta Mojkovačka filmska jesen počela je projekcijom filma Između dana i noći reditelja Andra Martinovića, a do subote će u takmičarskom dijelu programa biti prikazano šest filmova sa prostora bivše Jugoslavije.

Tročlani žiri u sastavu predsjednik Branko Baletić reditelj, i članovi glumci Andrea Mugoša i Dragoslav Lola Medojević, odlučiće o ovogodišnjim nagradama.

"Mojkovačka filmska jesen je jedna od najstarijih manifestacija kulture u Crnoj Gori, sa višedecenijskom tradicijom koja je duboko ukorijenjena i na prostoru bivše Jugoslavije. Tokom postojanja, od bezmalo četiri i po decenije, manifestacija je prolazila kroz različite koncepcijske promjene i prilagođavanja, i danas se na širim prostorima prepoznaje kao Festival glumca istog govornog područja", kazao je premijer.

Kako je istakao, poseban je i zapažen značaj Festivala za kulturnu ponudu Mojkovca, odnosno crnogorskog sjevera, ali i države u cjelini.

Vlada i Ministarstvo kulture uložili su značajan trud kako bi crnogorska kinematografija bila usklađena sa zahtjevnim međunarodnim standardima, i postala dio jedinstvene evropske filmske scene.

Marković je podsjetio da je u međuvremenu formiran Filmski centar, unaprijeđeno zakonodavstvo, obezbijeđeni stabilni izvori finansiranja čime su stvoreni uslovi za pristup najznačajnijim evropskim programima i fondovima. U toj ravni je i ovogodišnje članstvo u veoma značajnom fondu za kinematografiju Savjeta Evrope - EURIMAŽ.

"Film kao sedma umjetnost, sa svojim nezamjenjivim sadržajima, snažno doprinosi pozicioniranju nacionalne kulture u širim okvirima, njegova dokumentarna sfera, uz druge prioritetne oblasti kulturno-umjetničkog stvaralaštva, ima neizostavnu i nezamjeljivu ulogu u očuvanju državnog i kulturnog identiteta", poručio je Marković.

Direktorica Centra za kulturu "Nenad Rakočević", Ljilja Jokić, kazala je da su Mojkovčani odavno ponosni na svoj Festival ne samo zato što je on najstariji filmski festival u Crnoj Gori, već i zbog toga što je on jedan od simbola grada i ono po čemu je Mojkovac prepoznatljiv.

"Vodićemo računa i truditi se da u narednom periodu unaprijedimo Festival kao bi postao jedna od najvažnijih tačaka na kulturnoj mapi Crne Gore", kazala je Jokić.

"Danas su festivali, u neku ruku, još značajniji, s obzirom na to da nedostaju bioskopi. Oni su najbolji način da se vide ne samo filmovi koje pravimo već i ona zanimljiva ostvarenja koja dolaze iz regije i svijeta. Pošto su ovo dani kada obilježavamo Evropsku kulturnu baštinu, reći ću, da u životu čovjeka i trajanju svijeta nakupi se dosta toga i dobrog i lošeg zato pjesnik kaže: 'Da je ono što volimo naše istinsko nasljeđe'", kazao je Martinović.

Festival se nastavlja danas okruglim stolom na temu "Festival i bioskopi danas” i filmom "Aleksi", reditelja Barbare Vekarić.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније