Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

19. 08. 2019. 08:19 >> 08:18

U ŠVEDSKOJ

Martinović na Goteborg Piano Festival-u

Crnogorski pijanista Bojan Martinović predstavio se sa dva koncerta na prestižnom Goteborg Piano Festival koji se od 7. do 12. avgusta odražao u Švedskoj.

U okviru festivala koji okuplja brojne renomirane umjetnike Martinović je izvodio djela Bartoka, Ravela, Ligetija ali i predstavio djelo crnogorskog kompozitora Aleksandra Perunovića “Franz Liszt Sonata in b minor Part Two: The Damnation of Mephisto”.

To je ujedno bila i evropska premijera ovog djela.

U sklopu festivala Martinović je održao i majstorske radionice i predavanje u Concerthouse. Koncertima u Goteborg Opera i Concert House nastavio je putem promocije crnogorskog muzičkog nasljeđa ali i najavio nastavak bogate koncertne sezone i gostovanja širom svijeta.

U nastavku sezone Bojan Martinovićnastupiće na festivalima i u prestižnim dvoranama u Kini, Poljskoj, Švajcarskoj, SAD-u i Turskoj.

Bojan Martinović potiče iz muzičke porodice. Nižu i srednju školu je završio je u Kotoru u klasi prof. Ilije Miloševića. Kao izrazito darovit mladi pijanista 1996. godine primljen je na studije klavira na Muzičkoj akademiji na Cetinju u klasi prof. Vladimira Bočkarjova, u čijoj klasi je diplomirao i magistrirao sa najvecom ocjenom.

Tokom 2002 i 2003 usavršavao se na državnom Konzervatorijumu u Beču. Pohadjao je kurseve na kod istaknutih pedagoga Vladimira Ovčinjikova, Christoph Bernera, Noel Floresa i Gyrgy Nador.

Intezivno i sa velikim uspjehom nastupa i djeluje u okviru raznih kamernih ansambala i saradjuje sa brojnim domaćim i stranim umjetnicima kao što su Viktor Tretjakov, Marina Yashvilli, Duncan McTier, Wilhelmas Cepinskis, Peter Langgarttner, Miran Begić, Roman Simović, Igor Perazić, Vladislav Igulinski, Ksenia Akeynikova i mnogi drugi.

Nastupao je kao solista sa CSO, Banjaluckom filharmonijom i Cameartom academicom. Osnivač je klavirskog trija TRITONUS.

Na svom repertoaru ima preko 40 programa solističke, kamerne i orkestraske muzike. Nastupao je u gotovo svim najprestižnijim dvoranama bivše Jugoslavije kao i na brojnim festivalima u Italiji, Engleskoj, Njemačkoj, Austriji, Madjarskoj, Francuskoj, Belgiji, Rusiji, SAD-u, Holandiji, Španiji, Portugalu, Jermeniji, Libanu. Učesnik je brojnih seminara i kongresa pedagoga muzike u Poljskoj, Turskoj, Rumuniji, Italiji, Finskoj, Austriji, Švedskoj, Engleskoj.

Održao je majstorske kurseve na Moskovskom Konzervatorijumu “Petar Iljič Čajkovski”, University of Central Oklahoma, Zheijang Conservatory u Hangzhou u Kini i dr.Dobitnik je nagrade CANU.Jedan je od osnivača medjunarodnog muzičkog festivala Espressivo i medjunarodnog pjanističkog takmičenja “Manja”.Profesor je klavira i dekan na Muzičkoj akademiji na Cetinju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније