Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

10. 12. 2020. 10:05   >>  10:17

USKORO

Etnomuzikološko nasljeđe CG na tri CD-a

Pandemija je posebno uticala na kulturu i umjetnost, međutim, profesori i učenici Muzičke akademije nijesu stali sa aktivnostima, učestvovali su na nekoliko onlajn festivala i takmičenja, ocijenio je dekan Bojan Martinović. On je kazao da je pripremljen materijal za Zbornik radova sa druge međunarodne konferencije "Muzičko nasljeđe Crne Gore", kao i materijal za tri CD-a sa digitalizovanim crnogorskim etnomuzikološkim nasljeđem.

„Možemo reći da su, globalno gledano, događaji iz oblasti muzike, prvi reducirani, transformisani pa i otkazivani. Ipak i u ovakvim okolnostima, naši studenti i profesori nastupili su na nekoliko festivala, onlajn festivala i onlajn takmičenja“, kazao je Martinović.

On ističe da su učeśće profesora i studenata na festivalima Kotorart, Beethoven Marathon, ali i snažan doprinos naših kolega kroz organizaciju manifestacija Montenegro international Guitar  competition i Nikšić guitar festival, Harmonika fest samo neki od realizovanih projekata u 2020 godini.

“Profesori naučnih oblasti nastavili su svoja učešća na kongresima i konferencijama onlajn putem, a Muzička akademija je postala dio međunarodnog pilot programa i istraživanja Solfy. Terenska istraživanja su u znatnoj mjeri usporena i svedena, ali je za nama pripremljen materijal za Zbornik radova sa druge međunarodne konferencije "Muzičko nasljeđe Crne Gore", kao i materijal za 3 CD-a sa digitalizovanim crnogorskim etnomuzikološkim nasljeđem, na koji sam posebno ponosan, budući da je dio materijala urađen u studiju Muzičke akademije”, kazao je Martinović.

Projekat "Muzičko nasljeđe Crne Gore" ušao je u drugu godinu realizacije.

“Pred nama je publikovanje zbornika, CD-ova ali i priprema drugih aktivnosti koje će rezultate istraživanja učiniti vidljivijim široj zajednici. Moram spomenuti i nedavno realizovan onlajn koncert studenata Muzičke akademije u okviru Dana studenta”, kazao je Martinović.

 

On je istakao da su predavači nastavili u onlajn formatu da sa svojim projektima i aktivnostima afirmišu Muzičku akademiju u Evropskom prostoru.

“Tu su i majstorske radionice i članstva u žirijima.  S druge strane, ostvarili smo saradnju sa Muzičkom akademijom u Vigu. Potpisan je ugovor u okviru Erasmus+ programa,  pa će od jeseni 2021. godine započeti mobilnost profesora i studenata ukoliko to okolnosti dozvole”, kazao je dekan.

U vrijeme pandemije najveći izazov, kaže on, bio  je realizovati najznačajnije aktivnosti i nastavu, a da pri tom svi ostanu zdravi.

“Godina za nama najzahtjevnija je godina od postanka Muzičke akademije u smislu organizacije nastave i realizacije umjetničkih projekata. Svi naši profesori su se u jako kratkom vremenskom intervalu prilagodili novom formatu funkcionisanja unutar akademske zajednice i velikim zalaganjem, na najbolji način, završili prošlu i započeli novu studijsku godinu. Sumirajući urađeno, rekao bih i da rezultati nisu izostali, a da su bili vidljivi, posebno kroz nekoliko projekata koje smo uspjeli privesti do kraja”, kazao je Marinović.

 

Ponosan je na profesore i studente i način na koji se odvija nastava u zadatim okolnostima.

“Do 23. novembra nastava instrumenata, kamerne muzike i korepeticije odvijala se inclass. Pogoršana epidemiološka situacija uslovila nas je da nastavu vratimo onlajn. Cijeneći trenutnu situaciju, možemo biti zadovoljni jer je jedan dobar dio semestra organizovan na tradicionalan način u učionici, što je posebno važno za krajnji rezultat, a imajući u vidu sve nedostatke koje ima onlajn nastava u umjetničkom obrazovanju.”, objasnio je on.

Nastava muzičkog obrazovanja posebno je izazovna za organizaciju, s obzirom na nužnu interakciju koja je jako važna, ako ne i presudna u samom procesu.

“Tu su i još uvijek nesavršene digitalne platforme koje ne mogu na najbolji način da odgovore na zahtjeve koje ispostavlja kvalitet zvuka, a koji je opet imperativ za muzičko obrazovanje. U datim okolnostima koje prate i mjere, kojih se moramo pridržavati, kombinovana nastava se ispostavila kao najbolji model”, kazao je on.

Ciljevi za 2021. Godinu, kaže on, biće prilagođeni opštem stanju u zemlji i svijetu, a u ovom momentu bogatiji smo za iskustvo transformacije planova koju je opet uslovila pandemija.

“Iz ove situacije, koliko ona god bila fatalna, ipak smo pomjerili granice i naučili brojne stvari na polju digitalnih tehnologija. Kako sada stvari stoje tu je nastavak projekta "Muzičko nasljeđe Crne Gore" u okviru koga je planirano pet vebinara iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, ali i na temu digitalizacije, zaštite i valorizacije nematerijalnog nasljeđa”, kazao je Martinović I dodao da je u aprilu planiran onlajn simpozijum "Simped" koji će okupiti najznačjanija imena iz oblasti muzičke pedagogije.

“Onlajn koncerti postali su, nažalost, naša stvarnost, pa će publika jako brzo imati priliku da čuje naše nekad javne časove i koncerte na Youtube kanalu Akademije”, najavio je dekan Muzičke akademije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније