Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

28. 07. 2019. 23:20 >> 23:18

KREATIVNA CRNA GORA

"Ošvica", spoj grafičkog i modnog dizajna

Autorka jedne od 11 ideja podržanih putem konkursa "Kreativna Crna Gora" je Marija Milošević sa Cetinja, koja je konkurisala projektom "Ošvica", kojim se povezuju grafički i modni dizajn u vezu crnogorske ženske narodne košulje.

Njenom idejom, jasnim isticanjem prepoznatljivog identiteta, tradicionalni motivi crnogorske narodne nošnje stavljeni su u savremenu funkciju. Široka upotreba i jaka tržišna orijentisanost brenda "Ošvica" obezbjeđuje održivost i siguran plasman kroz različite kanale prodaje.

Kako ističe Marija Milošević, njen projekat predstavlja sintezu dvije oblasti dizajna.

"Inspiraciju za uvezivanje grafičkog i modnog dizajna našla sam u vezu crnogorske ženske narodne košulje. Vez na košulji izrazito je specifičan i ima naziv ošvica, a odatle i ime za ovaj brend" istakla je Milošević.

Njen projekat primjer je kako proizvodi inspirisani motivima iz istorije mogu biti konkurentni i na modernom tržištu.

"Crnogorska kulturna baština je veoma bogata, njeno etnografsko nasljeđe je raznovsno, ali smatram da nije dovoljno valorizovano. Zato sam došla na ovu ideju, projektovala i pakovanje i artefakte, a upravo iz tog razloga sam odlučila da glavni element mog dizajna bude stilizovani vez ošvica" zaključila je Milošević.

Ona naglašava kako smatra da je program "Kreativna Crna Gora", prvi korak u razvoju potencijalnih artefakata Crne Gore.

Program "Kreativna Crna Gora", koji je pokrenulo Ministarstvo kulture, ove je godine dao prve rezultate. Na prvom konkursu u okviru navedenog programa, kojim će biti uspostavljen crnogorski kulturni proizvod, kao plod saradnje kreativnog sektora i preduzetničko – proizvodnog, podržano je ukupno 11 autora. U pitanju je 10 projekata i proizvoda, te jedna naučna studija.

"Obezbjeđivanjem osnovnih uslova i sredstava za rad – prostora, opreme, promocije i sl. sa sigurnošću možemo reći da je Ministarstvo zajedno sa autorima, uspješno pokrenulo 10 novih biznisa u kulturi, čime želimo motivisati i druge umjetnike da se na predstojeće konkurse prijave sa svojim inicijativma i idejama. Imajući u vidu značaj programa "Kreativna Crna Gora", prevashodno u pogledu afirmacije autora i značaja njihovih projekata za stvaranje crnogorskog kulturnog proizvoda, Ministarstvo kulture nastojaće da javnosti predstavi svakog od njih, uz projekte čiji su autori", napominje se u saopštenju Ministarstva kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније