Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila B.B. ]

17. 05. 2019. 13:54 >> 13:54

MIT FESTIVAL NA CETINJU

Nagrada "Balkanska carica" predstavi "Visoška hronika"

Nagrada "Balkanska carica", koja se prvi put dodjeljuje na MIT festivalu, koji je održan u Kraljevskom pozorištu Zetski dom, pripala je predstavi "Visoška hronika", Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane, a u režiji Jerneja Lorencija.

Na MIT festivalu u takmičarskom dijelu bilo je sedam predstava, a žiri na čijem je čelu bila rediteljka Radmila Vojvodić, Nikola Ristanovski, glumac i Željko Hubač, dramski pisac, na sjednici održanoj nakon izvođenja posljednje festivalske predstave, 16. maja jednoglasno je donio ovakvu odluku.

Predstava je zasnovana na romanu Ivana Tavčara, koji je za izvor uzeo hroniku staru dva vijeka, a u kojem se autor bavi temama kao što su tridesetogodišnji rat, progon viještica i protestanata, ali i borbom protiv netrpeljivosti, socijalne zaostalosti, veličanjem patriotizma i ljubavi pojedinca prema svojoj zemlji.

"Zahvaljajući izuzetnom rediteljsko-dramaturškom postupku 'Visoška hronika' je uzbudljivo, bezmalo četvorosatno glumačko putovanje u nacionalnu kolektivnu prošlost, u kojem i akteri i publika polagano ulaze u interakciju intimnog, što na više razina stvara jedinstveno emocionalno teatarsko iskustvo. Predstava na ovom festivalu trijumfuje dvostruko – svojim umjetničkim vrijednostima, ali i na najbolji način predstavljajući slovenačku teatarsku tradiciju, koja njeguje posebnost vlastite baštine, smiještajući je uspješno u okvir evropskih teatarskih vrijednosti", stoji u obrazloženju žirija.

Vojvodić je kazala da kvalitet ove predstave i kvalitet drugih predstava, vodi utvrđivanju MIT-a na mapi regionalnih i evropskih festivala.

"Mi to u Crnoj Gori moramo prepoznati kao potrebu, ne samo pozorišta Zetski dom, već i Cetinja kao našeg kulturnog središta, ali i Crne Gore koja u ovom trenutku nema festival koji ima tako jasnu, ambicioznu i tako pouzdanu formulu za svoj razvoj", kazala je Vojvodić.

Na MIT festivalu i publika je glasanjem nakon svake predstave izabrala najbolju. Na ovogodišnjem Festivalu, to je ostvarenje "Krvave svadbe", reditelja Igora Vuka Torbice, nastalo prema tekstu Federika Garsija Lorke, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta, Novi Sad i JU "Grad teatar", Budva.

Odmah iza te predstave našla se "Visoška hronika", a na rang listi publike slijede "Prokleti pušači", SNG, Ljubljana, "Katalonac", TEATAR&TD, Zagreb, "Odbačen", Prime Cut produkcija, Belfast, "U ime gospoda", Kosztolányi Dezső, Subotica i "Lišće", FORTeRESse, Brisel.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније