Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila M.L.B.

29. 04. 2019. 07:44 >> 07:44

SOŠIĆ NAJAVLJUJE

Bogatiji program od sljedeće sezone

Crnogorsko narodno pozorište je nacionalni teatar, ali i mnogo više od toga. To je institucija koja je proteklih decenija oblikovala našu kulturu, bila jezgro iz kog su se razvijale i druge institucije kulture, ali i dom institucijama koje nemaju uslove za rad, kazao je za Pobjedu umjetnički direktor teatra, reditelj Željko Sošić.

On ističe da mu je velika čast što mu je povjerena ta dužnost budući da je, kako kaže, Crnogorsko narodno pozorište najznačajnija institucija kulture naše države.

“I danas je CNP jedina ustanova koja kadrovskim i tehničkim kapacitetima može odgovoriti svakoj potrebi za scenskim izvođenjima pozorišne i ostalih umjetnosti. Koliko CNP znači našoj državi, govori i to da se svaka značajnija i važnija manifestacija, proslava, jubilej, pa i komemoracija, održava u našoj ustanovi”, naglašava Sošić.

Naglasio je da su u proteklim mjesecima radili na rješavanju problema koji su naslijeđeni i koji traju decenijama.

“Pokrenuli smo i najveću infrastrukturnu investiciju u proteklih nekoliko decenija i raspisali tender za kompletnu obnovu termotehnike u zgradi. Pored svih tih značajnih aktivnosti, CNP radi svakog mjeseca punim kapacitetima, organizujući rad na novim projektima i predstavama, osnivajući nove programske segmente i izvodeći redovni repertoar sa do 25 programa mjesečno. I prije imenovanja na ovu funkciju, bio sam svjestan glavnog nedostatka repertoarske politike CNP”, navodi Sošić.

Ističe međutim da rješavanje tog problema nije jednostavno i ne može donijeti rezultate preko noći.

“Počeli smo vrlo intenzivno sa ovim aktivnostima, i već na početku sljedeće sezone imaćemo ozbiljne pomake na ovom planu”, ističe Sošić.

Crna Gora je na putu toga da nacionalno pozorište bude sažetak i zbir najjačih umjetničkih snaga, da stvara vrhunsku umjetnost, ali i da mora da bude tako ustrojeno od države da mu umjetnički čin bude na prvom mjestu.

“Nacionalno pozorište je osnovano i ustrojeno od Vlade i države u administrativnom, infrastrukturnom i budžetskom smislu. U tim segmentima, CNP ima punu podršku resornog Ministarstva kulture i Vlade, i ima dobre uslove za rad. Međutim, odgovornost za repertoarske i umjetničke domete imamo mi koji radimo u njemu i koji donosimo te vrste odluka. Nama su dati uslovi da umjetnički čin postavimo na prvo mjesto i na nama je da to ostvarimo”, naveo je Sošić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније