Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

25. 02. 2021. 12:26 >> 12:26
8

SOŠIĆ KOPRIVICI

"Ne zna amater šta je nacionalni teatar"

Umjetnički direktor Crnogorskog narodnog pozorišta Željko Sošić kaže da u polovini njegovog mandata, nijedan projekat CNP-a nije prekinut, i nikada, osim zbog pandemije, CNP nije stalo sa radom.

On je reagovao na izjavu spoljnog eksperta za Resor kulture Dragana Koprivice koji je kazao da je situacija u Crnogorskom narodnom pozorištu zahtijeva da Ministarstvo prosvjete, kulture, nauke i sporta što prije nađe načine za ozdravljenje ukupne klime u nacionalnom teatru.

„Kao diplomiranom dramskom umjetniku- reditelju, neprikladno mi je i nedostojno da čitam, a kamoli odgovaram na skribomaniju tzv. "spoljnjeg eksperta" za kulturu- kafanskog harmonikaša i amatera srednjoškolskih dramskih sekcija, Dragana Koprivice. Ipak, moram, prije svega, zaštititi javnu funkciju koju obnašam u najznačajnijoj ustanovi kulture“, poručio je Sošić.

Kaže da u polovini njegovog mandata, nijedan projekat nije prekinut, i nikada, osim zbog pandemije, CNP nije stalo sa radom.

„Godina 2019. je, prema javno dostupnim izvještajima, godina sa najvećim prihodima od prodaje karata, sa preko 180 izvedenih programa.Kao umjetnički direktor, zajedno sa kolegama pozorišnim umjetnicima i cijelim teatrom, za nešto više od dvije godine (uz cijelu godinu pandemije korona virusa!) potpisujem deset projekata. Između ostalog- prvog "Hamleta", prvog "Godoa", prvog "Ivanova", prvog Direnmata, prvu italijansku operu u istoriji CNP. Ali, što zna amater šta je opera! Potpisujem projekte koje režiraju najznačajniji reditelji jugoistočne Evrope. Ali, što zna lokalni diletant šta je Evropa!“, naveo je Sošić.

Kaže da bi Koprivica da je imao namjeru da objektivno sagleda situaciju u CNP-a, došao bi ovih dana na neku od aktuelnih predstava.


„Da li, i kako radimo, mogao je vidjeti u novoj predstavi "Đokonda", koju upravo premijerno izvodimo. Naravno, jasno je da se ovdje ne radi o analizi rada, već o političkom revanšizmu, o čemu on i otvoreno piše. Glavni motiv njegovog ataka na mene lično je moja beskompromisna bitka za građansku Crnu Goru, moja borba protiv velikosrpskog šovinizma, i moj jasno izraženi politički stav. Poplava nesrećnih okolnosti izbacila je na površinu ovog lika i okitila ga titulom "spoljnjeg eksperta". Zbog svega toga pomislio je da ima pravo da analizira moj rad, moje stavove i rad Nacionalnog teatra. Što se mene tiče, to pravo ničim nije zavrijedio“, zaključio je Sošić u reagovanju.

 

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније