Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavio: O.Z. ]

28. 03. 2019. 14:24 >> 13:53

14. IZDANJE

Podgorički sajam knjiga i obrazovanja od 4. aprila

Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja ove godine će se održati od 4. do 11. aprila, u garažnom dijelu Delta sitija u Podgorici.

Slogan ovogodišnjeg 14. izdanja Sajma je "Ne vjerujte svemu što pročitate na internetu. Knjigama baterije traju vječno", saopšteno je na današnjoj konferenciji za medije.

"Ovakvim sloganom, naravno, nijesmo htjeli obezvrijediti važnost interneta i savremenih komunikacionih tendencija, već ukazati na neprolaznu vrijednost knjige kao jednog od najpostojanijih stubova ljudskog saznanja, ali i civilizacije uopšte. Takođe, smisao slogana je i u tome da se ljubitelji čitanja podsjete na vještinu pisanja, uređivanja i štampanja knjige, što je vjekovni proces kome ni pojava novih, viralnih formata nije uspjela nauditi. Sajam je, stoga, upravo jedan od načina da se iznova afirmiše fenomen knjige i književnosti", saopštili su organizatori.

Na Sajmu, koji svake godine posjeti oko 30.000 posjetilaca, ove godine će se predstaviti izdavačke kuće, knjižare, ali i obrazovne institucije iz zemlje, regiona i svijeta.

"Umjetnički muzej Crne Gore predstavlja djela velikana crnogorske likovne umjetnosti koji su svojim stvaralaštvom obilježili, ne samo crnogorsku, već i regionalnu i evropsku kulturu. Riječ je o umjetnicima čija djela čine vrijedan dio Zbirke crnogorske likovne umjetnosti Umjetničkog muzeja, ali i sveukupne kulturne baštine Crne Gore. Prezentovana djela su reprodukcije originalnih umjetničkih radova od kojih se većina nalazi u stalnoj postavci Umjetničkog muzeja u Vladinom domu na Cetinju", saopštila je Anastazija Miranović, direktorka Narodnog muzeja Crne Gore, koji ove godine aktivno učestvuje u organizaciji jednog važnog segmenta Sajma.

Pored izložbenog aspekta, Međunarodni podgorički sajam knjiga i obrazovanja organizator je i brojnih radionica, predavanja, gostovanja značajnih domaćih, regionalnih, ali i svjetskih pisaca.

"Na ovogodišnjem sajmu predstaviće se istaknuti pisci iz zemlje i regiona. Od gostiju sa strane dolaze nam Faruk Šehić, Jelena Lengold, ovogodišnji dobitnik NIN-ove nagrade Vladimir Tabašević, zatim Damir Karakaš, Enes Halilović, Zoran Ferić, Gojko Božović. Izdvojio bih i gostovanje jednog od najznačajnijih književnih urednika na ovim prostorima – Kruna Lokotara, čije će moderiranje zasigurno nekoliko promocija učiniti i te kako zanimljivim. Sa nama će, takođe, biti i Predrag Ličina, autor regionalnog filmskog hita „Posljednji Srbin u Hrvatskoj“, koji će, osim o njemu, govoriti i o svojoj nedavno izašloj zbirci priča", saopštio je umjetnički direktor sajma Nikola Nikolić

Naveo je da će Ministarstvo prosvjete, kao koorganizator Sajma, imati poseban štand na kome će se iz dana u dan predstavljati obrazovne ustanove.

"Važno je pomenuti da smo ove godine ostvarili saradnju sa Federativnim biroom za štampu i sredstva masovne komunikacije Ruske Federacije, zahvaljujući kojoj ćemo ugostiti nekoliko značajnih ruskih autora", istakao je Nikolić.

Takođe, najavio je izložbu u specijalno uređenom dijelu koju Sajma organizuje Narodni muzej Crne Gore, potom izložbe gostiju iz Rusije, zatim Ambasade Republike Italije, kao i izložba Narodne biblioteke Budve posvećena Krstu Ivanoviću.

Radno vrijeme Sajma je od 10 do 21:30 sati. Cijena ulaza je 1 euro, dok je za organizovane posjete škola ulaz besplatan.

Organizatori 14. izdanja Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga i obrazovanja, kao i prethodnih godina, su izdavačka kuća Nova knjiga iz Podgorice i Ministarstvo prosvjete Crne Gore, dok je pokrovitelj Ministarstvo kulture.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније