Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Mina [ Objavio: O.Z. ]

18. 02. 2019. 18:30 >> 21:58

INICIRAĆE ZAJEDNIČKE PROJEKTE

Program o kulturnoj saradnji Crne Gore i Mađarske

Ministar kulture Crne Gore Aleksandar Bogdanović i ministar za ljudske resusrse Mađarske Mikloš Kasler potpisali su danas Program o kulturnoj saradnji između dvije države, sa ciljem unaprjeđenje tradicionalno dobre saradnje i realizacije zajedničkih projekata.

Bogdanović, koji na poziv Kaslera boravi u zvaničnoj posjeti Mađarskoj, kazao je da dokument koji su potpisali daje odličan okvir za saradnju u oblasti kulture.

Ta saradnja, kako je naveo, baziraće se na zajedničkoj promociji i popularizaciji bogate kulturne baštine i na razmjeni znanja i iskustava.

„Kasler i Bogdanović potpisali su Program o kulturnoj saradnji između Ministarstva kulture Crne Gore i Ministarstva ljudskih resursa Mađarske za period 2019 – 2021. godine, čiji je cilj unaprjeđenje tradicionalno dobre saradnje u oblasti kulture i realizacija zajedničkih projekata između institucija dvije zemlje“, kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, tokom bilateralnog susreta ministara u Budimpešti, poseban fokus razgovora ticao se kinematografije.

Iz Ministarstva kulture su kazali da je zaključeno da postoji osnova da dvije države zajednički rade na uspostavljanju filmskog studija u Crnoj Gori.

„Imajući u vidu progres mađarske kinematografije, ali i iskustva institucija te države u oblasti filma, Bogdanović je izrazio interesovanje za razmjenu iskustava, što bi imalo djelotvoran uticaj po crnogorski film“, dodaje se u saopštenju.

Kako su naveli iz Ministarstva, kao još jedno od polja saradnje, ministri dvije države prepoznali su zajednički rad na polju uspostavljanja kreativnih habova na rezidencialnoj osnovi.

U tom kontekstu, Bogdanović je inicirao uspostavljanje zajedničkog haba, kao prostora u kojem će stvarati umjetnici iz Crne Gore i Mađarske, ali i drugih partnerskih država.

Navodi se da je kao moguća lokacija tog prostora predložena jedna od austrougarskih fortifikacija u Crnoj Gori.

„Bogdanović je iskazao namjeru da crnogorski autori budu zastupljeni na Art marketu u Budimpešti, kao jednoj od najznačajnijih manifestacija te vrste u Evropi“, rekli su iz Ministarstva.

Iz tog Vladinog resora su dodali da bi na taj način bila obezbijeđena međunarodna vidljivost crnogorskih umjetnika, ali i otvorena mogućnost njihove saradnje sa brojnim međunarodnim partnerima.

Kako su naveli, potpisanim programom planirana je i zajednička realizacija projekata i programa iz oblasti muzičko-scenske djelatnosti, pozorišta, kinematografije, vizuelne umjetnosti, književnosti i prevodilaštva, sa posebnim akcentom na direktnu saradnju između relevantnih institucija dvije zemlje.

Dodaje se da su Programom prepoznati i potencijali za saradnju u oblasti kreativnih industrija, kao grani u razvoju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније