Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

15. 08. 2013. 12:12 >> 12:12

SLIKARKA

Mirjana Marsenić u Perjaničkom domu

U okviru projekta “Artist talk” biće upriličen susret i razgovor sa umjetnicom Mirjanom Marsenić, u Perjaničkom domu na Cetinju, sjutra u 20 sati. Namjera Centra savremene umjetnosti Crne Gore je da projektom publici ponudi privilegovano iskustvo direktnog, susreta sa autorima.

 

Tako se, nasuprot uobičajenoj statičnoj kontemplaciji umjetnosti podstiče aktivan kreativni dijalog umjetnika i publike, što doprinosi popularizaciji savremene umjetnosti. Kroz seriju susreta svake srijede i petka u avgustu, publici će biti omogućeno da čuje direktno od umjetnika o procesima koji stoje iza njihovog rada.

Mirjana Marsenić je rođena 1988. u Beranama. Diplomirala je slikarstvo na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Završava magistarske studije u klasi Ratka Odalovića. Studijski je boravila u Visokoj školi za savremenu umjetnost u Pont Avenu. Dobitnica je Godišnje studentske nagrade za slikarstvo 2011. Izlagala je samostalno u Tivtu, Cetinju, Francuskoj i na kolektivnim izložbama u Beogradu, Francuskoj i Londonu.

"Predstavljanje slikarke Mirjane Marsenić sastojaće se od prezentacije njenog sopstvenog stvaralaštva. Slikarku interesuje materijalizacija elemenata iz prirode, različitost struktura, mahovine, kore drveta, fasada i kako priroda djeluje na te elemente. Posmatranjem lokvanja, struktura i kore drveta, mahovine i drugih predmeta, kroz meditativni pristup prirodi oslobađa stvaralačku energiju, gdje sve linije, pore i različite strukture, dobijaju forme sa akcentom na plastičnost. Prve slike su išle više na realnost,d a bi vremenom poprimile više apstraktnije forme, neke su dobile i ljudsko obličje pa ih je slikarka nazvala „ljudićima“, izjavila je u uvodnom dijelu eseja o umjetnosti Mirjane Marsenić, Natalija Đuranović.

Slikarku interesuje scenografija, sliku želi da oslobodi iz prostora nastajanja, da se pojavljuje u svim oblicima, da nije statična, da se dobiju dublji nivoi samog značenja slike i njene metafizike i metafizike samog prostora u koji je smještena.

Razgovor sa Mirjanom vodiće Natalija Đuranović.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније