Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Izvor: rtcg.me, Objavio: I. P. ]

14. 10. 2018. 08:47 >> 08:28
2

IZLOŽBA NA CETINJU

Milović zaslužan za brojna dokumenta o istoriji CG

Izložbom "Jevto Milović i građa o Crnoj Gori u evropskim arhivima" obilježeno je 110 godina od rođenja akademika čiji opus čine 22 knjige i čak 240 radova objavljenih kod nas i u inostranstvu.

Jevto Milović je jedan od najistaknutijih naučnika koje je Crna Gora iznjedrila u 20. vijeku, smatra prof. dr Živko Đurković koji je i sarađivao sa njim. Najznačajnija tema Milovićevog istraživanja je Njegoš.

"U jednom razgovoru Čeda Vukovića i Jevta Milovića na temu Njegoš Jevto je rekao: 'To je strast bez koje ne mogu. Osjećam samo da to nije strast jednog lovca. Dublje je to. Na Njegošev stih, na pronađeni detalj iz njegovog života, sve se u meni uzigra i ustrese. I kako bih to nazvao? Da li se ja cijelim bićem odazivam Njegošu?'", naveo je Đurković.

Akademiku Jevtu Miloviću možemo zahvaliti što je pronašao i prikupio brojna dokumenta o istoriji Crne Gore, koja su od vremena Petra I Petrovića nestajala iz naše zemlje.

"Nosili su ih recimo istraživači strani i domaći, mnogi sekretari, saradnici, službenici naših vladika i vladara, nosili su ih u raznim periodima i na razne strane, recimo sakupljači našeg narodnog stvaralaštva prodavali su ga i to je već preraslo, kako je to Jevto rekao u tom radu, u trgovinu u jednom trenutku i da nije njegovog rada o tome se ništa ne bi znalo", kazala je Televiziji Crne Gore koautorka izložbe Milenija Vračar.

Ona ističe da bi istraživači trebalo da nastave Milovićev rad, tražeći elektronska i savremena izdanja knjiga u kojima se govori o istoriji Crne Gore, a koja se čuvaju na prostoru bivše Jugoslavije, Austrije i Njemačke. I sam akademik je vjerovao da je otvorio put za nova saznanja.

"Nove metodologije istraživanja se javljaju, ova digitalna tehnika će učiniti svoje i doći će se sigurno do nekih novih saznanja i o Jevtu i o Crnoj Gori i o Petrovićima, a posebno o Njegošu. To je očekivati i to je Jevto jednom i kazao da je on samo dio posla uradio a buduće istraživače čeka da taj posao nastave", rekao je prof.dr Živko Đurković.

Jevto Milović je završio Filozofski fakultet u Beogradu, a onda i u Berlinu, gdje je doktorirao sa tezom o Geteu. Govorio je da svijet posmatra okom Banjanina, njegošologa i germaniste. Pripremanje izložbe posvećene Miloviću trajalo je nekoliko mjeseci, a biće otvorena u Nacionalnoj biblioteci "Đurđe Crnojević" na Cetinju do kraja oktobra.

Petra Božović, RTCG

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније