Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2013. 16:12 >> 16:14

OD RADIOHEDA DO DILANA

Muzička elita u ateljeu

Bavljenje slikarstvom među svjetskim muzičarima nije toliko rijetko i neuobičajeno kako se čini. Mnogi moderni muzičari u umjetničkom izražavanju često posežu za slikarskim kistom, zaključuje britanski "Indipendent".

Vijest da će američki kantautor Bob Dilan krajem mjeseca u londonskoj Nacionalnoj galeriji portreta izložiti dvanaest radova, za tog muzičara nije ništa novo - Dilan je već izlagao u nekoliko galerija od Londona do Njujorka.

 

Dilan slika kako bi se odmorio od turneja, a isto je radio i Džimi Hendriks, čiji su crteži olovkom i akvareli takođe nastajali "na cesti".

Neki muzičari su upravo kroz slikanje ostvarili dodir s umjetnošću: Džon Lenon je pohađao Institut umjetnosti u Liverpulu i do karaja života je volio da crta.

Utemeljivač, pjevač i gitarista legendarnog sastava "Pink Flojd" Sid Beret počeo je da slika još u školi, a mladalačkoj strasti vratio se nakon što je 1968. napustio kultnu muzičku grupu.

Roni Vud, gitarista "Roling Stonsa" i jedan od najpoznatijih britanskih muzičara, pohađao je londonski "Art koledž". Među onima koji su kupili neku njegovu sliku je i bivši američki predsjednik Bil Klinton.

Kanadska muzičarka Džoni Mičel slikarsko umijeće pokazala je na nekoliko korica svojih albuma, a njena onlajn galerija trenutno nudi 289 radova. Mičel često u intervjuima naglašava kako joj je slikarstvo prva ljubav, dok  je muzika na drugom mjestu.

Tom Jork iz benda "Radiohed" već više od deset godina sarađuje s umjetnikom Stenlijem Donvudom pod zajedničkim imenom "The White Chocolate Farm", koje potpisuje veliki dio vizuelnih rješenja za "Radiohedove" albume.

Pol Simenon iz grupe "Kleš" nevjerovatno je plodan umjetnik s već realizovanih osam izložbi širom Velike Britanije.

Merilin Menson nekada je prodavao akvarele dilerima droge - sada svoja djela izlaže s obje strane Atlantika.

Monumentalna ulja na platnu Pola Mekartnija često su izlagana javno. Došla je i da ih pogleda sama kraljica, prilikom postavke u liverpulskoj "Voker art" galeriji. 

Frontmen grupe "Dors" Džim Morison, inspiraciju za slikanje nalazio je u maničnoj energiji i apstraktnom impresionizmu Džeksona Poloka, baš kao i Džon Skvajr iz benda "Roling stons".

Šta je to što ih privlači kistu i slikanju najbolje je opisala Dona Samer: "Razlika između slikanja i muzičkih nastupa je u tome što na kraju koncerta ne ostaje ništa osim osjećaja ushićenja koji s vremenom jenjava dok, kod slikanja, ono što naslikate ostaje zauvijek", kazala je Sumer.

Kada malo bolje pogledate, nevjerovatno je koliko ozbiljno muzičari doživljavaju svoje slikarstvo, zaključuje "Indipendent".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније