Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Petra Božović, TVCG

04. 10. 2018. 20:14 >> 19:53

KNJIGA "GRAD PRIČA"

Djelić neotkrivene stvarnosti iz Podgorice

Knjiga "Grad priča", mladog crnogorskog pisca Ethema Mandića, predstavljena je na 4. Internacionalnom sajmu knjiga u Podgorici. Mandić je nakon monografije i romana čitaocima ponudio i zbirku kratkih priča.

Igra riječi u nazivu knjige sugeriše dvojnost, pa ćete se dok čitate zbirku naći u gradu priča, ali će vam i grad pričati neke svoje priče, objašnjava autor i ističe da je želio da predstavi djelić neotkrivene stvarnosti iz Podgorice.

"Pišem o tim nekim kratkim trenucima i isječcima iz života koji su neopaživi okom, dakle ta neka promjena u životu čovjeka koja je lična i individualna, i sa druge strane opet neke gradske priče, a pritom mislim na ono što Podgorica kao specifičan urbani fenomen donosi u ovom našem vremenu, a što možda još uvijek nije ispričano", kazao je za TVCG Ethem Mandić.

Urednica izdavačke kuće "Otvoreni kulturni forum" Dragana Tripković ističe da Mandićeva knjiga ima motive koje nije našla kod drugih savremenih crnogorskih pisaca.

"Otvoreni kulturni forum "Ethem se vrlo bavi trenutkom u kojem jesmo, bavi se na način što priča o nama ovdje, o nama u Crnoj Gori, o nama u Podgorici, o nama iz prošlosti, o našim vezama sa drugima, i to radi na način na koji su radili neki od najvećih balkanskih majstora pisane riječi, poput Meše Selimovića ili Andrića, ali uz određenu dozu modernosti i onoga što obilježava samo Mandićev rukopis", kazala je Tripković na promociji knjige

U zbirci Ethema Mandića nalazi se i priča "Grad u mojoj glavi" za koju je prošle godine dobio nagradu na Međunarodnom konkursu za kratku priču Evropskog instituta Mediterana u Barseloni.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније