Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

08. 08. 2013. 11:23 >> 11:23

AKTIVAN DIJALOG

Susret i razgovor s Tanjom Bakić

U okviru projekta "Artist talk", sjutra u 20 sati, u Perjaničkom domu, biće upriličen susret i razgovor s pjesnikinjom Tanjom Bakić.

 

Namjera Centra savremene umjetnosti Crne Gore je da projektom “Artist talk” publici ponudi privilegovano iskustvo direktnog, susreta sa autorima. Tako se, nasuprot uobičajenoj statičnoj kontemplaciji umjetnosti podstiče aktivan kreativni dijalog umjetnika i publike, što doprinosi popularizaciji savremnene umjetnosti. Kroz seriju susreta savke srijede i petka u avgustu publici će biti omogućeno da čuje direktno od umjetnika o procesima koji stoje iza njihovog rada.

Tanja Bakić rođena je 1981. Diplomirala je i magistrirala na anglističkoj katedri Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Autorka je većeg broja radova iz oblasti nauke o književnosti, problematike onostranog i misticizma u engleskoj poeziji, kao i reprezentacije dekade 1960-ih u pop muzici. Kao autor, prevodilac i priređivač, potpisuje ukupno petnaest knjiga. Objavila je pet zapaženih knjiga poezije, koja je do sada prevođena na sedam stranih jezika. Prevodilac je poezije Vilijama Blejka, V. B. Jejtsa, Rabindranata Tagorea, Bajrona, Endrjua Marvela, T. S. Eliota, Hilde Dulitl, itd. Uskoro izlazi iz štampe njena knjiga eseja naslovljena Voodoo Child: Priča o Džimiju Hendriksu (Podgorica: Nova knjiga, 2013). U aprilu 2013. rezidencijalno je boravila u Tirani, gdje je u albanskoj Akademiji umjetnosti grupa studenata glume izvela perfomans inspirisan njenom poezijom. Njen esej Kavafijeva Itaka objavljen je u Atini u posebnoj publikaciji štampanoj povodom proslave jubileja 150 godina od rođenja Konstantina Kavafija. Učestvovala je u kolektivnoj izložbi pjesničkih fotografija na temu „Šta je svrha poezije danas?”, koja je održana u junu 2013. u prostorijama berlinske Akademije umjetnosti. Sa svojim književnim projektom Djeca kao nastavnici: Novi nastavni plan i program predstavila se na Bijenalu mladih umjetnika Evrope i Mediterana u Ankoni (6. jun-7. jul 2013. godine.) Bila je pokretač crnogorske pjesničke manifestacija „Kuća poezije“. Aktuelni je član Savjeta Ratkovićevih večeri poezije.

O pjesništvu, Viljemu Blejku, rok kritici, medjunarodnim festivalima i drugim temama sa pjesnikinjom će razgovarati Ljiljana Karadžić.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније