Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 08. 2013. 22:38 >> 22:40

BESJEDA

Negošev udio u Vukovom modelu jezika

U organizaciji fondacije Vukove zadužbine za Žabljak, Šavnik i Plužine, a povodom 200 godina od rođenja Petra II Petrovića Njegoša, akademik Branislav Ostojić večeras je održao besjedu o temi „Udio Petra II Petrovića Njegoša u izgradnji Vukovog modela književnog jezika“.

„Moja profesionalna orijentacija je lingvistika. Upravo ona oblast na kojoj je Vuk stekao slavu. Tu se posebno istakao i Njegoš, iako o tome u vezi sa Njegošem niko, ama baš niko ne govori, što je razlog više da ja o tome govorim večeras", kazao je na početku besjede akademik Branislav Ostojić.

Ostojić je naglasio da su mnogobrojne i raznovrsne istorijske zasluge Vuka i Njegoša u stvaranju takozvanog Vukovog modela književnog jezika, tvorci su srpsko - hrvatskog jezika, a kao uzor u književnosti ponudili su narodno stvaralaštvo.

„Vuk je pobijedio svojom reformom književnog jezika. Međutim, nimalo se ne umanjuje Vukova zasluga, ako se tačno predstavi Njegoševa uloga u toj reformi“, kazao je akdemik Ostojić i podsjetio da dugo vremena Njegošu nije davano mjesto koje zaslužuje, a tek novim studijama o Njegoševu jeziku i o jeziku strica mu Petra I Petrovića, ta nepravda je otklonjena.

„Jačanju ugleda narodnoh jezika kao književnog doprinijelo je objavljivanje Njegoševog Gorskog vijenca. Izašli su Vuk i Njegoš pred obrazovani svijet sa pjesmom svoga naroda i potresli ga veličinom narodnog epa i ljepotom jezika. Vukovom pobjedom dovršen je proces ponarodnjavanja srpskog književnog jezika, a Njegoševim djelom potvrđeno je dostojanstvo čovjeka iz najširih narodnih skijeva", zaključio je akademik Branislav Ostojić.

 

Senka Zarubica, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније