Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: M.M ]

30. 09. 2018. 09:10 >> 08:51

NAGRAĐENI STEVOVIĆ I VOLARIĆ

Završena "Mojkovačka filmska jesen"

Nagrada za najbolju žensku ulogu na 43. Mojkovačkoj filmskoj jeseni pripala je Kristini Stevović za ulogu Jagode u filmu „Granice, kiše“, dok je za najbolju mušku ulogu nagrađen glumac Janko Popović Volarić za ulogu Alana u filmu „Comic Sans“.

Žiri u sastavu Andro Martinović, predsjednik žirija, Zoran Ilić i Vladimir Pantović, na svečanoj ceremoniji zatvaranja Festivala glumca u Mojkovcu, dodijelio je nagrade za glumačka ostvarenja u konkurenciji od šest filmova.

Nagrada za epizodnu mušku ulogu ravnopravno je dodijeljenja: Aleksandru Seksanu za ulogu Braca u filmu „Žaba“, Elimra Jukića, koji počiva na izuzetnim glumačkim interpretacijama; i Momu Pićuriću za ulogu Momčila u filmu „Granice, kiše“, glumcu koji na diskretan, a upečatljiv način postaje zaštitni znak savremenog crnogorskog filma.

Nagrada za epizodnu žensku ulogu pripala je Mariji Pikić za ulogu Marije u filmu „Meso“, Saše Hajdukovića, Marija Pikić je, zahtjevnim glumačkim sredstvima, uspjela da u filmu i TV seriji istog naziva izdvoji svoj lik iz niza karaktera izgubljenih u surovoj i sirovoj svakodnevnici.

Specijalno priznanje dodijeljeno je Neđeljku Miloviću za ulogu Luke u filmu „Granice,kiše“, Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara. Neposrednost kojom podsjeća na mlade junake iz filmova francuskog novog talasa doprinosi utisku autentičnosti slike jednog podneblja i vremena.

Žiri je izrazio pohvale za Mihaila Milovića za ulogu Jovana i Silmi Mahmuti za ulogu Milice u filmu „Zlogonja“, Raška Miljkovića, koji nam na najbolji način vraća žanr dječejeg filma. Mladi filmski dvojac sa prividnom lakoćom u svijet mašte travestira ozbiljne životne situacije.
Žiri dalje konstatuje da je i ovako sužen izbor pokazao raznolikost filmskih izraza i nove načine preispitivanja stvarnosti u kojoj živimo.
Sa druge strane, u ovom odrazu aktuelnog trenutka u kinematografiji na našem zajedničkom jeziku, primjetan je nedostatak filmova sa izrazitom zastupljenošću ženskih uloga.

Janko Popović Volarić, publici i žiriju se obratio putem linka jer ga je, kako je kazao, visoka temperatura spriječila da dođe u Mojkovac.
„Nadam se da će se uakzati prilika da dođem u Mojkovac upoznam taj lijepi grad i uživo se zahvalim na vrijednoj nagradi“, poručio je Volarić.
Kristini Stevović ovo je treća nagrada koju dobija u Mojkovcu, zbog čega je jako zahvalna žiriju i publici.

„Sigurna sam da ću u jednom trenutku baveći se ovim lijepim pozivom biti u prilici da Mojkovac i u druge gradove na sjeveru doživljavam kao meke kulture, ne samo jednom godišnje“, istakla je Stevović.

Direktorica Festivala, Ljilja Jokić zahvalila se svim učesnicima manifestacije, kako akterima tako i onima iza zavjese bez kojih ovogodišnji festival ne bi bio tako uspješan.

Podsjećamo na ovogodišnjem Festivalu glumca, koji je počeo 24. septembra prikazani su filmovi u dječjem, dokumentarnom i takmičarskom programu. U sklopu Festivala predsavljena je monografija „Naod“ i otvorena izložba Međunarodna likovna kolonija.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније