Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

07. 08. 2013. 10:35 >> 10:37

TRKA S VREMENOM

Spas za jezike koji izumiru

U svijetu se govori 7.000 različitih jezika, od koji bi polovina mogla da nestane već do kraja vijeka. Cilj "Projekta Rozeta" je da sačuva ključ za razumijevanje tih jezika u budućnosti.

 

Pod pokroviteljstvom vašingtonskog Instituta Smitsonijan, nedavno je prikazano kako rijetki jezici, kao što su havajski i tuvanski, koji se govori u južnom Sibiru - polako nestaju, piše "Glas Amerike".

Lingvisti su u velikoj trci s vremenom, kako bi zabilježili nekoliko hiljada takvih jezika, prije nego što potpuno izumru. Američki studenti lingvistike, koji govore na francuskom, učestvuju u ljetnjem pripravničkom programu "Projekat Rozeta”, radeći sa profesionalnim lingvistima na proširenju digitalne arhive ugroženih jezika. 

Kamena ploča, koji se sada nalazi u Britanskom muzeju, sadrži tri vrste pisma, staro-grčki, i dva staro-egipatska pisma i bila je ključna za dešifrovanje egipatskih hijeroglifa.

“Projekat Rozeta” pokrenula je neprofitna fondacija “Long Now”. U toku je stvaranje arhive na internetu, kao i snimanje te arhive na optičkim diskovima, što će predstavljati vrlo važan izvor infromacija za buduće lingviste.

Za sada je ubačeno 13.000 stranica mikroskopski malog teksta sa uzorcima 1.500 ugroženih jezika, kaže saradnik fondacije, Aleksandar Rouz.

“Jedan uporedni tekst, opis, mapa odakle potiče, to su stvari koje daju dovoljno podataka da lingvistička nauka može da dešifruje neki jezik. Možete da izvodite paralele između dva jezika i rekonstruišete osnove jezika”.

Lora Velčer iz “Projekta Rozeta” (Rosetta project) kaže da veliki broj jezika govori vrlo mala zajednica ljudi.

“Govori ih svega nekoliko hiljada ljudi, možda još manje, i to u veoma udaljenim krajevima svijeta. O njima se nedovoljno zna”.

U tom, smislu, kaže Velčer, “Projekat Rozeta” radi svoj dio posla.

“Ideja je da se stvori pozamašna zbirka lingivstičkih paralela, koja bi obuhvatila sve jezike na svijetu, odnosno bila svojevrsna tajna šifra za jezike cijelog čovječanstva. Bila bi to naša zaostavština budućim generacijama”.

Na digitalnom jeziku, projekat bi mogao da se zove - Rozeta 2.0 za budućnost.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније