Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

05. 08. 2013. 09:34 >> 09:35
2

SINOĆ U PETNJICI

Književno veče posvećeno Ćamilu Sijariću

U okviru obilježavanja 100 godina od rođenja Ćamila Sijarića i festivala „Zavičajne staze 2013“, koje organizuju poslenici kulture iz novoformirane Opštine Petnjica i JU „Ratkovićeve večeri poezije“, juče je kod Dobre vode u rodnom mjestu Ćamila Sijarića održano književno druženje simbolički nazvano „Kod Ćamilove česme“.

Jedan od najboljih poznavalaca Ćamilovog djela, Faruk Dizdarević, je uz žubor vode s česme koja nosi pjesnikovo ime, u ladovini okolnih krošnji drveća, pod kojima je Sijarić nekada sanjario, podsjetio brojne ljubitelje lijepe riječi na svoje druženje s njim.

„Jednom prilikom  Ćamil je kazao: “Još kao dijete bio sam veoma radoznao. Sve me je interesovalo. Sjećam se kako sam se, još sasvim mali, uveče, na njivi, kada se kupi žito, izdvajao od ostalih i dugo posmatrao plavo večernje nebo po kojemu su nicale prve zvijezde. Volio sam da zalazim u duboke klisure pa da se divim stijenama, čudnim oblicima uklesanim u njih, ogromnom stablu, pećini, vrelu, potoku koji teče sasvim sam kroz divljinu koji, takoreći, ničija noga ne preskače. Takvih prirodnih fenomena Sandžak je krcat. I ne samo takvih. U njemu možete naći tragove svih mogućih epoha i vremena. Mene je neobično interesovao svaki trag prošlosti u Sandžaku, a naročito stari grad Bihor, razne crkve i crkvice, rimski i turski putevi, legende o njima, narodne pjesme, i sve što znači riječ i odgovor na izvjesne životne fenomene. Za mene je, i danas, čitav život jedna jedinstvena misterija čiju sam odgonetku vječito tražio u ostacima prošlosti, ljudima i životu. I sada, kad pišem, ja nemam nikakve druge namjere do da odgonetnem tajnu postojanja stvari, ljudskih odnosa, postupka, želja, i nađem opravdanje za postojanje čovjeka i stvari,“ priča, Dizdarević.

Ćamil je izuzetno volio svoj rodni kraj. Pripovijedao je zapisivao nezaboravne priče o ljudima zavičajnog podneblja, a poznavao je istoriju toga kraja bolje nego svi istoričari. Za njim su se razastirale priče kao sagovi, kao cvijetni vijenci zavičajnih polja i proplanaka, kao da se čitav Bihor kretao za njim i u stopu ga pratio. Oživljavale su pred očima slušalaca slike njegovog zavičaja  izvornog kolorita i folklorno okićenog života.

U mnogim njegovim pričama, čuje se žubor vode, vidi se njeno oticanje, osjeća se njeno proticanje. Čuje se žubor života. Isto kao i proticanje vremena, čiji se šum čuje, u smislu i na način kako ga je definisao i artikulisao veliki ruski pjesnik Osim Emiljevič Mandeljštam ili jedan drugi velikan svjetske književnosti Marsel Prust, u svom izgubljenom, pa ponovo nađenom vremenu, kaže  knjževnik Miraš Martinović.

„I tu negdje čovjek, uvijek prisutan, žedan vode, prolazan u vremenu. S onim vječito egzistencijalnim strahom da može nestati vode, a s njom  života. Voda je za Sijarića simbol življenja“, ocjenjuje Martinović.

Ćamil Sijarić, svojim djelom svijetu otvara vrata ovog nekada „zabitog“ njegovog i našeg Bihora čime je  potvrdio njegovo vjekovno trajanje i tradiciju, naglasio je jedan od inicijatora osnivanja biblioteke „Ćamil Sijarić“, u Godijevu, Asim Dizdarević.

„Ćamil je bio pisac istorije onakve kakava je ova naša, a koju je on spasavao vještinom čuđenja. Vjerovao je da samo čuđenje spašava njegov svijet što je vrlo poučno, puno je bolje čuditi se svome životu nego žaliti za njim, znao je često da kaže Ćamil“, istakao je Dizdarević.

Predsjednik Organizacionog odbora festivala „Zavičajne staze 2013“ Mirsad Rastoder, koji je najzaslužniji za današnje druženje saopštio je  dobitnike na ovogodišnjem Festivalu priče inspirisane Bihorom. Prvu nagradu žiri u sastavu: predsjednik, Safet Sijarić, članovi Ognjen Spahić i Faiz Softić,  dodijelio je Stamenu Milovanoviću iz Niša za priču „Todor Željkin“, drugonagrađeni je Abid Jarić autor priče „Pismo“ dok je treća nagrada pripala Mehmedu Đedoviću iz Kalesije za priču „Bilo dijete sad ga više nema“. Dvije specijalne nagrade za autentično pripovijedanje dodijeljene su Seadu Rambedoviću i Šemsudinu Hadroviću.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније