Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

[ Objavila: J.B.Č. ]

15. 09. 2017. 09:19 >> 08:53

9. DAN FIAT-A

Sjutra Prezentacija Festivala Dev9t

Pretposljednji dan FIAT-a i ujedno posljednji takmičarski dan, počeće u 18 sati na prostoru Kuslevove kuće i to razgovorom i prezentacijom Festivala Dev9t, Stara Ciglana iz Beograda.

Festival Dev9t iako drugačiji bori se za iste ideje u kulturi kao i FIAT. Razgovor će voditi Viktor Kiss, osnivač i direktor, Dušan Kuzmanov, glavni producent i Goran Jevtić, glumac.

"DEV9T se bori za opstanak kulture jer je ona prirodno stanište svih bića. Ukoliko se ne očuva, pretvorićemo se u ugroženu vrstu nesvjesnu svrhe svog postojanja. Zato je ovaj festival mjesto koje će umjetnicima omogućiti da imaju potpunu slobodu, da budu to što jesu. Dev9t je dom za kreativce i umjetnike iz svih oblasti. Dev9t je mjesto koje ne poznaje granice za izražavanje ideja. Dev9t je Stara Ciglana. Dev9t je umjetnost koja se stvara u samom trenutku, ali i izložba, performans, radionica, koncert, žurka... Dev9t su ljudi. Dev9t je ono što ljudi stvore. Dev9t su boje. Dev9t je sve što možeš da zamisliš, a da se zbog toga osjećaš ljepše.", poručuju iz festivala.

Nakon prezentacije festivala, dvorište Kuslevove kuće biće scena predstave Kralj Ibi u 21 sat i to onako kako ga vidi Goran Jevtić, reditelj i glumac. Scenografiju za predstavu uradio je Viktor Kiss, muziku Nemanja Aćimović a kostimografkinja je bila Tijana Pavlov. Kralj Ibi uvijek je prisutna i aktuelna tema i može se zbivati svugdje i u svako doba.

"Mali prostor predstave je arena za aktere ovog komada u surovoj borbi za vlast i urušavanje svih sistema koji neumitno vode do raspada te iste planete za koju se bore. Žrtvenik i mjesto antičkog proroštva je WC šolja koja je i prijesto i brod i ovalni kabinet i zatvor i oltar Kralja Ibija okruženog publikom koja sjedi na njenim ivicama kao na granicama razuma", kaže o predstavi režiser i glavna uloga Goran Jevtić.

Noć se nastavlja u znaku gostiju iz Srbije koji će goste i publiku u nastavku zabavljati i izborom karakteristične muzike sa znakom festivala Dev9t. U ponoć se očekuje i performans Viktora Kiss-a "Probudi se kulturno" sa kojim se i zvanično zatvara ovogodišnji program FIAT-a.

Posljednja noć nosiće i obilježje podgoričke vinarije Mola koja će svim gostima prirediti slatka iznenađenja i uživanje u kvalitetnom izboru vina koje prave na rogamskim padinama nadomak Podgorice.

Ovogodišnji Festival internacionalnog alternativnog teatra FIAT 2017. biće i zvanično zatvoren u neđelju u 12 sati u Kuslevovoj kući i to proglašenjem pobjednika festivala koje će tročlani žiri: Sonja Vukićević, koreografkinja i balerina, Mirko Vlahović, glumac i Balša Poček, dramaturg, dodijeliti i to u tri kategorije: Nagrada za najbolju predstavu, Nagrada za najbolju režiju i Nagrada za najbolje glumačko ostvarenje.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније