Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

11. 06. 2013. 10:37 >> 10:42

NAKON 13 GODINA

Konačno završen mjuzikl o duhovima

Stiven King i Džon Milenkamp, autori bizarnog mjuzikla "Ghost Brothers Of Darkland County", priznali da nijesu imali pojma šta rade kad su se upustili u odiseju koja je trajala 13 godina. Na kraju su za svoju priču o duhovima inspirisanu "istinitom pričom o opsjedanjima" angažovali muzičke zvijezde - Šeril Krou, Elvisa Kostela, Krisa Kristofersna i Rozanu Keš.

 

Kao što se i očekivalo od dvojice neobičnih umjetnika poput kantautora i slikara Džona Milenkampa i velikana horora, pisca Stivena Kinga, u radu na svom dugogodišnjem projektu, mjuziklu o duhovima, nastojali su da izbjegnu konvencionalnu formu, pa su testitali granice žanra.

Inspiracija za mjuzikl bila je "prava priča o duhovima". Naime, Milenkamp je tražio kućicu na jezeru Monro u njegovoj rodnoj Indijani, a kad su mu bivši vlasnici prilikom prodaje predali ključeve, usput su napomenuli da kuću opsjedaju duhovi. Duhovi su, po njihovim riječima, bili nesigurne i izgubljene duše zaglavljene nakon grozne tragedije, u kojoj su, u svađi zbog djevojke, poginula dva brata. 

Legenda je bila potkrijepljena gomilom ostavljenih, starih pulp časopisa, raspoređenih svuda po kući, koji su ubistva opisivali do najsitnijih detalja i prikazivali obezglavljena tijela. Iako je muzičar preuredio kuću, čim je njegova porodica stigla u novu vikendicu, odmah su primijetili  "čudnu i neugodnu vibraciju" koje nosi to mjesto.

"Ne vjerujem u duhove, ali odjednom su stvari počele da se pomjeraju po kući. Iznenada bismo osjetili intenzivan miris cigareta. Pojavljivali bi se razni, čudni miomirisi i aparati bi se sami od sebe palili i gasili. Bilo je sablasno", opisao je Milenkamp doživljaje iz kuće, a potom je priču o opsjednutoj kućici podijelio sa svojim muzičkim agentom, koji mu je, naravno, predložio da unovči svoje neugodno iskustvo i napravi – mjuzikl.

Preko agenta se upoznao s Kingom, koji je odmah pozitivno reagovao na ideju.

"Kad uđete u određene godine, a ja sam u 60-im, morate stalno proširivati vidike da mentalno ne zakržljate. Ako se ne pokrećete, postajete konzervativni", objasnio je King.

Kada se King uključio u projekt, autori su zajedno otputovali u Njujork, da provjere kako izgledaju mjuzikli postavljeni na Brodveju. Zaključili su da to što su vidjeli, apsolutno žele da izbjegnu.  

Za početak, izbacili su ples. Odlučili su da koriste  pjesme, kako bi oslikali likove. U projekt su uspjeli da uključe muzičke zvijezde: Šeril Krou, Elvisa Kostela, Krisa Kristofersna i Rozanu Keš.

"Nijesmo željeli veliko orkestarsko izvođenje violina i zasićenog zvuka. Htjeli smo kantri-rok amerikanu", kazao je King, koji je napravio sinopsis za priču o braći, te je ostavio praznine za pjesme na kojima je Milenkamp onda radio. Mjuzikl je producirao Ti Buon Barnet, zaslužan za angažovanje svojih slavnih prijatelja, glumaca Metjua Mekonahija i Meg Rajan, koji su pomogli s dijelovima mjuzikla u kojima nema pjevanja.

"Ghost Brothers" je ove nedje objavljen na CD boksovima, napravljen je kratki dokumentarac o snimanju i i-knjiga, a turneja počinje ovog oktobra u Blumingtonu.

Trejler možete pogledati u nastavku:

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније