Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Kulturna galaksija

Objavila: D.Ž.

30. 08. 2016. 10:04 >> 09:52
2

PRVA ZBIRKA

Poezija Ivane Vojvodić sabrana u "Fizisu"

Zbirka poezije „Fizis“ Ivane Vojvodić objavljena je nedavno u izdanju Otvorenog kulturnog foruma sa Cetinja i Crnogorskog društva nezavisnih književnika.

U knjizi su pjesme objavljene u nekoliko ciklusa koji nose nazive „Kratka istorija duhova“, „Za zeleno“, „Žeđ riba“ i „Horizont“. Urednica izdanja je Dragana Tripković, izdavač je Milorad Popović, a knjigu je likovno opremila Suzana Pajović.

"Poezija Ivane Vojvodić sabrana u knjizi naslova Fizis pripada prostoru ozbiljne i analitične poezije. Stihovi na kojima autorka radi deceniju i više, delikatno su poetsko tkanje, u kojem dominiraju jezgrovite lirske slike kombinovane sa autentičnim simbolima vremena u kojem živimo. Ivana Vojvodić u svojoj brižljivo sakupljanoj poeziji otkriva sasvim novi svijet koji lebdi između umjetnosti i nauke, u kojem pokušava kroz razne poetske forme da obradi neke od najvažnijih ljudskih tema poput ljubavi, društvenih pojava, smrti, strasti itd. Njena poezija potpuno je modernog izraza. Ona se u svojoj zbirci Fizis bavi stihovnim eksperimentisanjem u smislu forme, umjetničke ekspresije, mogućnostima jezika, ritma, zvuka, ne mnogo drugačije od načina kojima su otkrivane tajne svijeta u laboratorijama znanja. Mnogoznačnost stihova iz zbirke Fizis odlikovana je posebnom atmosferom koja upućuje na prolaznost života i snagu ljudske sudbine. Priča Ivane Vojvodić ispričana je na lijepom i dostojanstvenom jeziku žene koja ovom knjigom dokazuje da je zrela pjesnikinja. Poezija Ivane Vojvodić do sada je objavljivana uglavnom u antologijama i časopisima. Ovom knjigom će prostor ženskog autorstva pogotovo u Crnoj Gori biti značajno oplemenjen", zapisala je Tripković o knjizi.

Ivana Vojvodić je rođena 1983. u Podgorici. Studirala je fiziku na Univerzitetu Crne Gore i Leopold-Franzens Universitetu u Inzbruku, Austrija. Koautorka je više naučnih radova iz oblasti fizike plazme. Tokom obrazovnog procesa bila je dobitnica brojnih nagrada i stipendija. Od 1996. aktivna u civilnom sektoru, od 2001. profesionalno, prvenstveno kroz angažman u Juventasu, Fondaciji za promovisanje nauke (PRONA) i CEMI-ju. Fizis je njena prva zbirka poezije.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније